Vadim Ceban: Există posibilitatea să fie majorate volumele de gaz

14 Oct. 2022, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Oct. 2022, 09:42 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Există premise ca Gazprom să majoreze volumele de gaze naturale livrate Republicii Moldova, dacă vor fi achitate plățile la timp și va fi agreat un acord de reglementare a datoriilor malului drept al Nistrului. O spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia trebuie să se decidă cât mai grabnic modalitatea de restituire a datoriilor, astfel încât Republica Moldova să revină la preluarea integrală a volumelor de gaz de la Gazprom, notează IPN.

La 11 octombrie Moldovagaz a alocat suplimentar către Centrala de la Cuciurgan 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Decizia a fost luată după ce Kievul a anunțat că nu mai vinde energie electrică, urmare a atacurilor cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene. Vadim Ceban spune că Tiraspoltransgaz n-a plătit pentru volume, iar datoria se adaugă datoriei istorice către Gazprom.

„Moldovagaz n-a avut nimic de câștigat, dar Tiraspoltransgaz este compania noastră fiică. În plus, centrala de la Cuciurgan acoperă necesarul de energie electrică a malului drept. Noi suntem companie comercială, dar suntem și furnizor care trebuie să asigure volumele consumatorilor protejați. Noi substituim aceste volume, ceea ce înseamnă că noi plătim mai puțin la Gazprom, respectiv datoria Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz se majorează cu această cantitate. Nu e vorba că ei n-au plătit. Volumele oricum sunt facturate, iar pentru ele Tiraspoltransgaz trebuie să plătească”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De asemenea, șeful Moldovagaz spune că părțile trebuie să convină cât mai curând asupra unui plan de reeșalonare a datoriilor malului drept. Doar atunci Gazprom ar accepta să ofere integral volumele prevăzute în contract.

„Reducerea de volume nu este critică pentru luna octombrie. Dar pe viitor trebuie să facem achitările la timp și să ieșim cu un acord conceptual de reglementare a acestor datorii. Conform contractului, există posibilitatea să fie majorate volumele, în cazul în care Moldovagaz și Gazprom ajung la un acord în privința datoriilor. Noi lucrăm la asta acum. Când Guvernul intervine, nu ajută Moldovagaz, ci consumatorul. Dacă tariful era aprobat la timp, după metodologie, după prețul de achiziție, nu era să mergem la Comisia Situații Excepționale ca să cerem ajutor”, a mai spus Vadim Ceban.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a redus volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova cu 30%. Din 8,06 milioane m3 pe zi, inclusiv regiunea transnistreană, sunt confirmate 5,7 milioane m3 pe zi. Pentru a face economii, la 11 octombrie CET 1 a trecut la funcționare pe bază de păcură, cu utilizarea minimă a gazelor naturale în procesul tehnologic.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău