Venezuela lansează bancnota de 1 milion de bolivari, însă hiperinflația o face să fie aproape lipsită de valoare

09 Mart. 2021, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
09 Mart. 2021, 17:49 // Actual //  Realitatea.md

Banca Centrală din Venezuela (BCV) a lansat noi bancnote, cu valoare mai mare, pe măsură ce hiperinflația și sancțiunile aplicate de SUA și alte țări continuă să erodeze economia țării sud-americane, informează Deutsche Welle.

BCV a anunțat săptămâna trecută lansarea a trei bancnote noi: de 200.000, 500.000 și 1 milion de bolivari. Din cauza inflației galopante, cea mai mare bancnotă introdusă în circulație, în valoare de 1 milion de bolivari, valorează doar 52 de cenți americani. De cele mai multe ori, prețurile produselor din Venezuela sunt afișate în dolari.

Noile bancnote vor circula alături de vechile bancnote, în valoare de 10.000, 20.000 și 50.000 de bolivari, a căror utilitate a deveni limită, cea mai mare dintre ele valorând doar 2 cenți americani.

Bancnotele au intrat “treptat” în circulație de luni, potrivit BCV, citat de Digi24.

n ultimii ani, diferite guverne venezuelene au ales să tipărească noi bancnote, cu denominații mai mari, pentru a face față inflației uriașe.

Rata anuală a inflației din Venezuela a atins 2665% în luna ianuarie, potrivit băncii centrale, iar oamenii au renunțat aproape complet să folosească bancnote, preferând cardurile bancare.

În ultimii 7 ani, sacțiunile impuse de SUA, Uniunea Europeană și alte state au afectat grav economia Venezuelei. Au fost țintite operațiunile statului sud-american de extragere a petrolului și de minerit de aur, precum și alte activități.

SUA nu recunoaște guvernul condus de președintele Nicolas Maduro, succesorul fostului lider Hugo Chavez. Situația economică a țării s-a înrăutățit după scăderea prețurilor petrolului și de restricțiile impuse asupra vânzărilor de produse petroliere rafinate pe plan local. Venezuela dispune de rezerve uriașe de petrol și gaze naturale.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 18:51
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 18:51 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O felie din tortul de la nunta Prințului Charles cu Prințesa Diana este scoasă la licitație, după 40 de ani de la eveniment.

Felia din tortul de la nunta Prințului Charles cu Prințesa Diana, înfășurată în folie alimentară, este scoasă la licitație pe 11 august. Bucata este încă decorată cu stema în roșu, albastru și auriu, potrivit Mirror.

Unul dintre angajații de la Clarence House a primit felia de tort după ceremonia din 1981, în semn de mulțumire pentru eforturile depuse de personalul palatului. Familia lui Moyra Smith a păstrat-o în folie, într-o cutie veche, până în 2008, când a fost achiziționată de un colecționar. Acum, acesta din urmă vinde felia de tort la casa de licitații Dominic Winter din Cirencester, Gloucestershire.

Prețul va porni de la 500 de lire sterline, dar cumpărătorul este sfătuit de Chris Albury, expert evaluator, să nu consume produsul din motive de sănătate: ‘Nu aş recomanda să fie mâncat, dar după 40 de ani e clar că a fost făcut să dureze. Este un suvenir unic care sărbătoreşte nunta regală şi este destinat celor pasionaţi de regalitatea britanică din întreaga lume.’

În total, pentru nunta Prințului Charles cu Prințesa Diana, au fost făcute 23 de torturi, inclusiv o piesă centrală de un metru și jumătate înălțime și peste 100 de kilograme.

Nunta celor doi a fost urmărită la TV de aproximativ 750 de milioane de oameni și s-au organizat petreceri în stradă, în toată Marea Britanie. Prințul Charles și Prințesa Diana s-au separat în 1992 și au divorțat în 1996. Un an mai târziu, Prințesa Diana a murit într-un accident de mașină.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală