Decizia de politică monetară a BNM: rata de bază se menține la nivelul actual

09 Mart. 2021, 11:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Realitatea.md
09 Mart. 2021, 11:10 // Bănci şi Finanţe //  Realitatea.md
Valorile principalelor instrumente de politică monetară se mențin la nivelul actual. Decizia a fost luată în ședința din data de 5 martie 2021, a Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este de 2,65  la sută anual. La fel, se mențin ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight – 5,15  la sută și, respectiv, 0,15  la sută anual.

Totodată, normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă au fost diminuate cu 2,0 puncte procentuale până la 30,0 la sută din baza de calcul.

Decizia vizează crearea condițiilor monetare care să contribuie la readucerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută.  Aceasta vine în continuarea măsurilor stimulative de politică monetară adoptate în a doua jumătate a anului precedent.

Astfel, decizia își propune să susțină relansarea activității economice, urmărind menținerea unei suficiențe de lichidități adecvate și, în special,  a trendului ascendent al activității de creditare a economiei reale, precum și de diminuare a costului creditelor bancare. De asemenea, hotărârea este orientată spre atenuarea riscurilor asociate unui impuls fiscal negativ in contextul intensificării incertitudinii politice. Această decizie corespunde scopului strategic de echilibrare a condițiilor de intermediere financiară în monedă națională și valută.

BNM subliniază că va monitoriza în continuare situația macroeconomică internă și cea externă și la momentul oportun, fără a prejudicia obiectivul său fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, va veni cu măsuri pentru menținerea nivelului suficient de lichiditate a băncilor licențiate, în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil.

Următoarea ședință de promovare a politicii monetare va avea loc pe 30 aprilie 2021.

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 11:17 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna noiembrie 2023 au înregistrat o creștere moderată față de luna octombrie 2023, cu aproximativ 0,2%. Comparativ cu luna decembrie 2022, creșterea cumulativă de la începutul anului curent a fost de 4,7%, iar în ultimele 12 luni față de noiembrie 2022, inflația a atins 5,5%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea prețurilor în luna noiembrie 2023 față de octombrie 2023 a fost determinată în principal de majorările înregistrate în sectoarele produselor alimentare și mărfurilor nealimentare. Astfel, produsele alimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,3%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,1%, în timp ce mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,9%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu circa 0,4%.

În cazul produselor alimentare, au fost înregistrate creșteri semnificative la ouă de găină cu 9,1%, legume cu 4,6%, în timp ce fructele au înregistrat o diminuare de 5,3%. În categoria mărfurilor nealimentare, prețurile la încălțăminte și confecții au crescut cu 2,6%, iar cele la combustibili și carburanți au scăzut cu 1,6%.

Totodată, în ceea ce privește serviciile prestate populației, tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice au înregistrat o scădere de 4,7%, iar compensațiile acordate de Guvern au dus la reduceri semnificative la gazul din rețea cu aproximativ 5,9%, la încălzirea centralizată și prepararea apei calde cu circa 18,0%.

Cu toate acestea, rata anuală a inflației a înregistrat o reducere constantă începând cu luna noiembrie a anului 2022, situându-se la 5,5% în noiembrie 2023, indicând o tendință moderată de creștere a prețurilor. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția acestei situații și implementează măsuri pentru a gestiona impactul asupra populației și economiei.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, la prezentarea Raportului asupra inflației cu numărul 4 de la sfârșitul lunii noiembrie, a evidențiat că în luna octombrie inflația a revenit în intervalul de variație țintit de BNM.

În ultima prognoză BNM estima o inflație anuală de 6% la sfârșitul anului 2023 și de 4,6% în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău