Joburi de viitor: (68) Fermier Agroecologic

10 Mart. 2021, 05:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Fetco Veronica
10 Mart. 2021, 05:00 // Oameni şi Idei //  Fetco Veronica
Agricultura nu va dispărea niciodată, ea doar se va adapta noilor condiții și va deveni ECO. Pentru ca agricultura să existe, avem nevoie și de fermieri, iar în viitor aceștia vor fi agroecologici.

Fermier Agroecologic: Responsabilități/Atribuții 

Fermierul Agroecologic cultivă culturi și biocombustibil, restabilind în același timp echilibrul agricol. Datorită ecosistemelor agricole, agrofermierii vor crea împreună un sistem eficient și durabil de hrănire și alimentare a planetei.
Mulți fermieri agroecologici vor avea sediul în zonele urbane, unde au ferme verticale, dar altele vor fi în continuare amplasate în zonele rurale.
Fermierul Agroecologic cultivă copaci, arbuști și „buruieni” printre culturi, folosind tehnici de intercroping pentru a crea microclimate care sunt benefice și pentru a respinge insectele dăunătoare. Vor oferi irigarea la sistemele radiculare ale plantelor, vor preveni scurgeri care ar putea provoca eroziune și pierderea nutrienților solului.
Fermierii agroecologici vor folosi o gamă largă de tehnologii în activitatea lor, inclusiv roboți pentru munca pe teren, editarea genelor pentru culturile rezistente, și practică bazată pe date mari. Senzorii sunt încorporați în sol și aer, măsurând exact cât din îngrășământul verde este nevoie, care este temperatura și de ce este necesară udarea permanentă.

Fermier Agroecologic: Abilități

Fermierii agroecologici au cunoștințe cum plantele, solul, insectele, animalele, nutrienții, apa și vremea interacționează între ele pentru a crea sistemele vii. Ei știu despre
cum să cultivăm alimente și biocombustibili în mod durabil. Le place să lucreze cu plante și au abilități practice în munca de teren. Au abilități bune de analiză a datelor și
poate folosi software algoritmic pentru a afla care este cel mai bun cadru durabil și productiv.

Agroecologie* – (DEX) Agroecologia este agricultura făcută în concordanță și cu respectarea normelor și legilor ecologice.

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Dec. 2022, 10:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Moldova NORTEK a fost inaugurat la Bălți. Acesta are o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați și a fost creat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo”. Centrul are drept scop avansarea inovațiilor, cercetarea și transformarea digitală a regiunii de nord a țării, dar și creșterea potențialului de inovare a Republici Moldova în diverse domenii ale științei.

Cei mai entuziasmați de deschiderea acestui centru sunt elevii și studenții care vin aici.

„Cel mai greu proces este de gândire a roboticii și a construcției, dar peste tot unde ai construit trebuie de programat și asta e cel mai captivant”.

„Eu am privit la televizor și am descoperit și în școală tot avem așa fel. Și am zis de ce să nu încerc. Este interesant, poate fi captivant. La unii copii le place și poate deveni o profesie”.

„Interacțiunea dintre mediul academic, studenți, elevi și industrie va facilita transferul de tehnologie din laboratoarele de cercetare științifică către sectorul real industrial.  Acolo unde ideile inovative se vor dezvolta și transforma în producție. Suntem convinși că Centrul de Inovații și Transfer Tehnologic NORTEK va deveni un adevărat generator de progres, care va aduce prosperitate societății noastre”,a declarat Natalia Gașițoi, rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

NORTEK oferă acces la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. Acestea urmează a fi aplicate în agricultură, industrie, servicii creative și alte sectoare ale economiei regionale.

„Cu inaugurarea unor asemenea centre sunt sigură că vom avea tot mai mulți antreprenori care își vor găsi rostul, vor crește și vor crea locuri de muncă acasă. Un asemenea spațiu modern, care are și săli de studii, și laboratoare, și incubatoare de afaceri este o șansă pentru ca toată regiunea de nord și toată țara să devină mai competitivă și să valorifice talentul și spiritul antreprenorial al tinerilor”, a punctat prim-ministra, Natalia Gavrilița.

 Centrul va susține tinerele talente în tehnologie și inginerie, va accelera start-up-urile și va dezvolta antreprenoriatul. Toate cu scopul de a spori competitivitatea economică a regiunii nord.

„ Guvernul SUA este interesat să susțină în continuare comunitatea din Bălți cu USAID tehnologia viitorului pentru a crea un HUB industrial. Sunt convins că împreună putem face din NORTEK un centru al tehnologiei și digitalizării din nordul Moldovei”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Deschiderea NORTEK va da startul unui nou capitol în dezvoltarea acestei regiuni. NORTEK va lua expertiza inginerească din sectorul industrial și cel de producere din mai multe raioane și o va completa cu inovație, creativitate, sustenabilitate și tehnologii de ultima generație”, a menționat Karin Borovic, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei, Charge d’Affaires.

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul public, academic, privat și partenerii de dezvoltare, cu o valoare totală de investiții în infrastructură de 71,5 milioane lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău