Veste bună pentru antreprenori. BERD lansează o nouă resursă online pentru IMM-uri

06 Sept. 2021, 13:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Sept. 2021, 13:56 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Microîntreprinderile, afacerile mici și mijlocii (IMM-urile) vor beneficia de o nouă resursă online. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) lansează platforma https://ghidulafacerii.ebrd.md cu îndrumări juridice și de afaceri. Instrumentul este creat pentru a-și intensifica răspunsul la noile provocări a mediului de afaceri în urma pandemiei Covid-19. Este important de menționat că  pagina web conține o secțiune separată pentru Moldova.

Evenimentul de lansare a resursei va avea loc pe 9 septembrie curent și va fi organizat de BERD împreună cu GGF, ODIMM, Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, BAA Gladei și Partenerii și BDC Creative.

În cadrul lansării, participanții vor avea posibilitatea să exploreze instrumentele oferite de pagina web, vor discuta despre mediul de afaceri din Moldova și oportunitățile pentru dezvoltarea afacerilor. Înregistrați-vă făcând clic aici.

Noua pagină web https://ghidulafacerii.ebrd.md oferă îndrumări de specialitate pentru a ajuta proprietarii și conducătorii IMM-urilor moldovenești să facă față cerințelor furnizorilor, clienților și angajaților, să conducă provocările operaționale și financiare și să parcurgă un proces de restructurare. Platforma oferă, de asemenea, îndrumări juridice în domeniul dreptului corporativ, al ocupării forței de muncă și al insolvabilității, domenii în care întreprinderile mici solicită cunoștințe și informații. Pagina web conține șase module după cum urmează:

  1. Dezvoltă strategia de business;
  2. Gestionează cu succes personalul;
  3. Gestionează eficient afacerea;
  4. Digitalizează afacerea;
  5. Gestionează eficient finanțele;
  6. Restructurează afacerea.

Modelele și studiile de caz consolidează îndrumările și ajută utilizatorii să aplice concepte în operațiunile lor de zi cu zi. Nu este necesară înregistrarea pentru a utiliza pagina web.

Pentru a elabora îndrumările pentru întreprinderile moldovenești, echipa BERD a lucrat îndeaproape cu Secretariatul Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), precum și împreună cu alte asociații și organizații locale de afaceri.

 Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Moldova, a declarat: „IMM-urile reprezintă aproximativ 30% din PIB-ul Republicii Moldova, 98% din toate afacerile și asigură mai mult de 330.000 de locuri de muncă în țară. Guvernul Marii Britanii este încântat să sprijine această inițiativă excelentă care va ajuta acele companii să supraviețuiască și să prospere, protejând locurile de muncă și sursele de venit ale multor mii de cetățeni moldoveni.”

Angela Sax, Șefa oficiului BERD Moldova, a declarat: „Sectorul IMM-urilor din Moldova este un element central pentru țară, inclusiv pentru ocuparea forței de muncă și creșterea economică. Această nouă inițiativă este un semn al sprijinului nostru continuu pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțare, consultanță și asistență tehnică.”

Iulia Costin, Director general ODIMM, a declarat că „această platformă virtuală este binevenită pentru antreprenori și va constitui o sursă de informație importantă pentru îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților de afaceri ale managerilor și angajaților companiilor din Moldova.”

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 11:44
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Sept. 2021, 11:44 // Slider //  Dumitrita Culiuc

La început de noiembrie, trenul Chișinău-București își va relua circulația, după o pauză de 20 de luni. Cursa a fost sistată în martie 2020, din cauza pandemiei COVID-19.

Directorul Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, a precizat pentru IPN că, inițial, vor fi două curse pe săptămână, marți și vineri, iar mai târziu, în funcție de numărul de pasageri, numărul curselor ar putea fi suplimentat. Durata călătoriei cu trenul Chișinău-București este în jur de 13 ore.

Oleg Tofilat a spus că relansarea cursei Chișinău-București depinde de mai multe aspecte.

„E nevoie ca CFR (Compania „Căile Ferate Române” – n.red.)  să ne confirme disponibilitatea rețelei. Trebuie să reușim, totuși, cu reparația vagoanelor în termen. Poate să se întâmple ca unele componente n-o să vină la timp”, a specificat directorul CFM.

Oleg Tofilat a adăugat că, tot de la începutul lunii noiembrie, este preconizată și relansarea curselor spre Iași și Odesa, pe trenuri modernizate.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală