Vestul Europei, în contrast cu SUA. Liderii europeni se tem de ceea ce s-ar întâmpla dacă Ucraina chiar va câștiga

17 Mai 2022, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2022, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

La concursul Eurovision care a avut loc recent, europenii au profitat de ocazia de a-și arăta solidaritatea cu Ucraina. Însă dincolo de entuziasmul pentru participarea câștigătoare a Ucrainei la festival, cele mai puternice capitale ale continentului au început să cânte într-un ton diferit.

După săptămâni petrecute îngrijorându-se de ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar zdrobi Ucraina, liderii vest-europeni sunt acum îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina chiar va câștiga. Succesul recent al Ucrainei în respingerea trupelor rusești din anumite teritorii ocupate i-a determinat pe liderii din Franța, Germania și Italia să concluzioneze că o victorie ucraineană, cândva de neconceput, este acum o posibilitate distinctă.

Chiar dacă liderii europeni empatizează public cu lupta Ucrainei și, în unele cazuri, au făcut eforturi mari pentru a sprijini țara, ei se tem, de asemenea, că ceea ce președintele francez Emmanuel Macron a numit săptămâna trecută o „umilire” a Rusiei ar putea crea un nou set de probleme, spun oficialii occidentali.

Temeri legate de o Rusie și mai imprevizibilă

O mare îngrijorare este că o victorie ucraineană ar putea destabiliza Rusia, făcând-o și mai imprevizibilă și împiedicând mai departe o normalizare a legăturilor energetice. De aceea, unele capitale vest-europene favorizează în liniște o soluționare a conflictului, chiar dacă aceasta ar costa Ucraina o parte din teritoriu.

Chiar dacă Macron și cancelarul german Olaf Scholz au spus în mod repetat că va depinde de Ucraina să stabilească condițiile pentru oprirea ostilităților, ei și-au subliniat recent preferința pentru o încetare a focului, preferabil mai devreme decât mai târziu.
„Nu suntem în război cu Rusia”, a spus Macron într-un  discurs la Parlamentul European de la Strasbourg săptămâna trecută, subliniind că „datoria Europei este să fie alături de Ucraina pentru a obține o încetare a focului, apoi pentru a construi pacea”.

Macron a mai declarat că, după ce va fi obținut pacea, Europa va trebui să construiască „noi echilibre de securitate” – tipul de expresie care declanșează alarma în țările din Europa Centrală și de Est, unde este văzută ca un cod pentru recompensarea lui Putin cu un cuvânt de spus în ceea ce privește teritoriul lor.

Scholz a avut o notă similară în timpul unei lungi conversații telefonice cu președintele rus Vladimir Putin vineri, 13 mai. După apel, Scholz a scris pe Twitter că a promovat trei puncte cu Putin, primul dintre acestea fiind: „Trebuie să existe o încetare a focului în Ucraina cât mai repede posibil”.

Cererea ca Rusia să se retragă imediat și să-și retragă toate forțele de pe teritoriul ucrainean nu a fost, în mod notabil, printre cele trei puncte. Într-un  interviu acordat postului german de știri T-Online, Scholz, care a amânat trimiterea de armament greu în Ucraina, a declarat că Germania va continua să susțină sancțiunile împotriva Rusiei, repetând în același timp apelul său pentru o soluție diplomatică.

După întâlnirea cu președintele american Joe Biden la Washington săptămâna trecută, premierul italian Mario Draghi a spus, de asemenea, că este timpul să înceapă să se gândească la un acord de pace.

„Am convenit că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și să facem presiuni asupra Moscovei, dar și să începem să ne întrebăm cum să construim pacea”, a spus el reporterilor, adăugând că efortul trebuie să includă și Ucraina.

„Oamenii… vor să se gândească la posibilitatea unui acord de încetare a focului și să înceapă din nou niște negocieri credibile. Asta e situația acum. Cred că trebuie să ne gândim profund la cum să rezolvăm acest lucru”, a declarat Draghi.

Tonuri contrastante

Apelul liderilor europeni la discuții cu Rusia este în contrast cu politica Statelor Unite. Secretarul Apărării Lloyd Austin a  declarat,  după o vizită la Kiev la sfârșitul lunii aprilie, că Washingtonul crede că Ucraina „poate câștiga”.

Răspunzând la o întrebare despre apelul lui Draghi la negocieri de pace, Karen Donfried, secretar de stat adjunct pentru Europa, a spus că, deși SUA credeau că conflictul va fi rezolvat în cele din urmă prin diplomație, prioritatea administrației rămâne să ajute Ucraina să se apere.

„Astăzi ne concentrăm pe întărirea Ucrainei cât mai mult posibil pe câmpul de luptă, astfel încât, atunci când va veni momentul, Ucraina să aibă cât mai multe avantaje posibile la masa negocierilor”, a declarat ea vineri.

Deocamdată, Washingtonul nu este îngrijorat de faptul că sprijinul european pentru coaliția condusă de SUA care ajută Ucraina slăbește. Un înalt oficial american a subliniat că astfel de dezbateri europene nu sunt noi și că există încă o unitate generală de scop, indicând disponibilitatea țărilor, din Slovacia până în Germania, de a furniza Ucrainei arme.

„Desigur că ne facem griji pentru o fractură, dar cred că și aliații înțeleg ce este în joc aici”, a explicat oficialul. „Uitați-vă la UE. S-au certat de ani de zile pe tema petrolului și gazelor rusești, dar deodată cred că pot ajunge la o interdicție. Asta e istoric”.

Chiar și așa, diviziunile dintre cele mai mari țări ale Europei, membrii estici ai UE și SUA sunt notabile și nu se limitează doar la clasa politică.

Un  sondaj recent efectuat  în 27 de țări occidentale arată că sprijinul pentru continuarea angajamentului diplomatic cu Rusia a fost semnificativ mai puternic în Italia, Germania și Franța decât în ​​SUA sau Polonia. Aceeași tendință a fost evidentă și în chestiunea ajutorului de armament pentru Ucraina, cu sprijin mai slab în marile țări din vestul Europei.

Giuseppe Conte, fostul premier italian care conduce acum Mișcarea 5 Stele a țării, membru al coaliției largi a lui Draghi, a spus că UE are nevoie de o „strategie mai analizată”.

„Întreaga UE, după această fază inițială în care am sprijinit cu ajutor militar, ar trebui să se concentreze pe negocieri și să exercite presiuni pentru o soluție politică”, a declarat el pentru POLITICO.

Deși este important ca Europa să nu lase garda jos față de Putin, Conte a spus că UE nu ar trebui să piardă din vedere o realitate de bază: „Rusia este acolo și va rămâne acolo”.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău