(VIDEO) Adriana Ciobanu, salon Nunta: Antreprenorii sociali sunt cu siguranță eroi ai societății

30 Nov. 2021, 13:37
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Nov. 2021, 13:37 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Adriana Ciobanu din orașul Dondușeni este administratoarea unui atelier de cusut și a unei mini spălătorii cu punct de primire al curățătoriei chimice uscate. Salonul „Nunta” este cunoscut de toți locuitorii din nordul țării pentru serviciile prestate. În afacerea lansată femeia este susținută de cei doi fii ai săi, iar pe viitor speră să poată oferi locuri de muncă pentru alte femei din categoriile defavorizate, practicând astfel o activitate socială.

„Coasem la comandă pentru clienții noștri, prestăm servicii reparație a hainelor de calitate înaltă grație echipamentului performant și profesionalismului cultivat în timp cu perseverență și dorință asiduă, pe lângă serviciile de spălătorie oferim prelucrarea umidotermică a hainelor, moment oportun și în cadrul activității de atelier. Toți cei de la nord ne cunosc. Coasem rochii de mireasă, rochii de seară, realizăm decorațiuni hand-made, reparăm haine. Fiul meu coase foarte bine, are și studiile necesare.”

Pentru a se extinde, Adriana Ciobanu planifică să creeze locuri de muncă pentru femeile defavorizate din localitate, în special și-ar dori să le susțină pe acele doamne care își cresc singure copiii, întrucât și ea l-a rândul ei s-a pomenit, la un moment dat, cu o asemenea situație complicată, dar prin muncă și dedicație a reușit să-i crească, iar acum sunt parteneri de afaceri.

„Fiind mamă singură, consider că este important ca femeile să-și găsească un loc de muncă aici, acasă. Aș spune că acesta este un moment cheie pentru unificarea familiilor.” 

Adriana Ciobanu consideră că activitățile sociale trebuie promovate în Republica Moldova, acestea fiind o modalitate de a susține categoriile defavorizate ale societății.

„Antreprenorii sociali sunt cu siguranță eroi ai societății. Sunt persoane care încearcă să rezolve problemele actuale, chiar dacă se confruntă cu dificultăți. Sunt persoane pozitive, optimiste și perseverente.”

Chiar dacă este în mediul de business de 25 de ani, Adriana Ciobanu spune că a dezvoltat afacerea treptat. A avut momente și mai bune și mai dificile, dar a reușit să treacă cu bine peste toate problemele.

„Inițial, prin anii ’90 închiriam veselă pentru nunți și diverse ceremonii. Apoi am început să importăm rochii de mireasă. După ceva timp am decis să coasem singuri rochiile. Aici, un aport deosebit îl are și fiul cel mare, care a obținut meseria de croitor. Așa am ajuns la ceea ce suntem azi.”

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 22:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 22:34 // Actual //  Lupu Eduard

Există un risc foarte mare de război în regiune, iar moldovenii trebuie să fie alerți, dar nu panicați, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Dacă analizăm declarațiile care se fac la nivel de alte țări, există riscuri foarte mari. Sperăm că aceste riscuri nu se vor materializa și că se va găsi o soluție diplomatică. Nu putem exclude scenariul cel mai prost – acțiuni militare.

Președintele spune că autoritățile examinează toate riscurile cu probabilitate mai mică sau mai mare pe care le fac instituțiile noastre, avem această evaluare și pe opțiunile foarte proaste și mai puțin proaste. Maia Sandu susține că este vulnerabilă pe mai multe dimensiuni, dar se ține cont de resursele disponibile pentru a fi luate decizii și a venit cu un sfat pentru toți moldovenii.

Aș vrea ca toți cetățenii să fie alerți, dar nu panicați. Există șansa unei soluții diplomatice. Ce înseamnă să fie alerți? Să știe că există aceste riscuri, să ne informăm din surse credibile pentru că multe personaje politice încearcă să speculeze pe acest subiect și să dezinformeze precum că Moldova își dorește război. Suntem o țară pașnică și nu reprezentăm un pericol pentru alte țări. Avem nevoie de pace ca să ne concentrăm pe probleme interne”, a precizat Maia Sandu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău