Trist, dar adevărat. Copii moldoveni, printre cei mai săraci europeni

30 Nov. 2021, 13:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Nov. 2021, 13:10 // Actual //  bani.md

În condițiile în care, în anul 2020 rata sărăciei absolute pe ansamblul populației a constituit 26,8%, iar rata sărăciei în rândul copiilor a constituit 26,0% fiind în creștere cu 2 puncte procentuale față de anul precedent (24,0%). În același timp de sărăcie extremă suferă 10,0% din copii, față de 10,8% din total populație, arată datele Biroului Național de Statistică.

Situația copiilor diferă semnificativ în funcție de mediul de reședință al copilului. Copiii din mediul rural sunt expuși unui risc de sărăcie mult mai mare decât copiii din urbe. Astfel, rata sărăciei absolute în rândul copiilor din mediul rural a constituit 35,7%, în anul 2020, față de 12,5% în cazul copiilor din mediul urban”, potrivit informațiilor BNS.

Discrepanțe și mai mari între zonele urbane și cele rurale, țin de sărăcia extremă. Rata sărăciei extreme în rândul copiilor din mediul rural, în anul 2020, a constituit 14,2% față de 4,2% în cazul copiilor din mediul urban.

Caracteristicile gospodăriilor casnice cum ar fi numărul de copii și tipul gospodăriei, de asemenea, determină nivelul de vulnerabilitate a gospodăriilor cu copii. Riscul familiilor cu copii de a intra în sărăcie sporește considerabil odată cu nașterea următorului copil. Astfel, în anul 2020, cea mai înaltă rată a sărăciei a fost înregistrată în rândul copiilor din gospodăriile cu 3 și mai mulți copii (42,1%), iar cea mai mică – pentru copii din gospodăriile cu un singur copil (19,5%). În funcție de tipul gospodăriei se constată că, cea mai mare rată a sărăciei a fost înregistrată în cazul copiilor din gospodăriile monoparentale (31,3%), se mai arară în datele BNS.

Statutul ocupațional al părinților este unul dintre factorii principali care determină nivelul de bunăstare a copilului. Încadrarea părinților în câmpul muncii diminuează esențial probabilitatea copiilor de a întra în sărăcie. Astfel, cea mai mică rată a sărăciei a fost înregistrat în cazul copiilor cu ambii părinți salariați (11,9%), după care urmează copiii cu cel puțin un părinte care lucrează pe cont propriu (26,9%). Cel mai înalt nivel al sărăciei este înregistrat în cazul copiilor din cadrul gospodăriilor cu „alte situații”, acestea fiind cazurile gospodăriilor cu venituri din plăți sociale, remitențe (35,0%).

Economiștii susțin că dacă statul nu intervine mai repede, prin pârghiile pe care le are, atunci sărăcia va fi lăsată moștenire, de copilul sărac de astăzi, generațiilor viitoare, pentru că sărăcia este strâns legată de educație, iar un copil sărac are puțin șanse să performeze, spun experții în domeniu. Totodată, investiția în educație este importantă. Educația chiar poate schimba vieți, nu sunt vorbe mari. Un leu investit în educație aduce înapoi opt lei pentru societate, veniturile se dublează cu fiecare ciclu de studii absolvit. Sărăcia are foarte multe fețe și avem nevoie de schimbări sistemice, dar noi vedem zi de zi cum educația chiar ne poate salva copiii.

Pentru comparație, în 2020, 24,2% dintre copiii (sub 18 ani) din UE erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, comparativ cu 21,7% dintre adulți (18-64) și 20,4% dintre persoanele în vârstă (65 sau peste), arată Eurostat.

Dintre țările UE, România a înregistrat cea mai mare rată a copiilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială (41,5%) în 2020, urmată de Bulgaria (36,2%), Spania (31,8%) și Grecia (31,5%).

La polul opus se află Slovenia (12,1%) și Cehia (12,9%), Danemarca (13,5%) și Finlanda (14,5%), cu cele mai scăzute rate.

 

Realitatea Live

24 Apr. 2025, 14:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Apr. 2025, 14:41 // Actual //  Ursu Victor

Xiaomi se pregătește să lanseze noua versiune a interfeței sale proprietare, HyperOS 3.0, bazată pe Android 16, începând din luna iulie. Deși HyperOS 2.1 este încă în curs de distribuire către unele modele, compania chineză a confirmat deja lista extinsă de telefoane Xiaomi, Redmi și POCO care vor primi update-ul major în următoarele luni.

HyperOS 3.0 promite un pas important în direcția eficienței și a conectivității, aducând multitasking îmbunătățit, optimizări de consum al bateriei, o interfață redesenată și funcții AI inteligente pentru personalizare și automatizare extinsă. Se pune accent pe integrarea între telefoane, tablete și dispozitive IoT, ceea ce semnalează o strategie unificată pentru ecosistemul Xiaomi.

Lista oficială a dispozitivelor eligibile:
Xiaomi

Seria Xiaomi 15, 14, 13 și 12
MIX Flip și Flip 2
MIX FOLD 2, 3 și 4
Xiaomi Pad 6 Pro, 6S Pro, 7 și 7 Pro
Redmi

Redmi Note 12, 13 și 14 (toate variantele: 4G, Turbo, Pro)
Redmi 12, 13 și 14 (modelele C și A)
Redmi K50, K60, K70 și K80
Redmi Pad SE, Pad SE 8.7, Pad Pro și Pad Pro 5G
POCO

POCO F5, F5 Pro, F6, F6 Pro, F7, F7 Pro și F7 Ultra
POCO X6 5G, X6 Pro 5G, X7, X7 Pro și X7 Pro Iron Man Edition
POCO M6 (4G, 5G, Pro), M7 și M7 Pro 5G
POCO C65, C75 și C75 5G

Conform surselor citate de GizChina, primele telefoane care vor primi versiunea Beta a HyperOS 3.0 sunt Xiaomi 15 și Xiaomi 14T Pro, urmând ca update-ul stabil să fie livrat treptat pe celelalte dispozitive, după rezolvarea eventualelor erori.

Cu o acoperire care variază de la modele flagship la telefoane entry-level, Xiaomi demonstrează o direcție clară de consolidare a întregului ecosistem mobil, pregătind terenul pentru o experiență mai coerentă și inteligentă pentru utilizatori.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi