Aproape jumătate dintre bunurile sechestrate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din Republica Moldova (ARBI) sunt terenuri agricole. Lista poate fi completată cu mașini de lux, locuințe și chiar aeronave. Radu Botezatu, șeful Secției Cooperare Internațională din cadrul ARBI și Victoria Danu, șefa Direcției Sisteme Informaționale și Analitică din cadrul ARBI, au relatat într-un interviu exclusiv cum cooperează cu instituțiile partenere de peste hotarele țării, cum sunt identificate bunurile dobândite ilegal și modalitatea prin care le duc evidența.
„Omologii noștri de peste hotare reprezintă un „hub” de schimb de informații în domeniul recuperării bunurilor infracționale. Instituția oricărui stat la care noi recurgem direct, are acces la bazele de date operate de către FISC, bănci și alte autorități, sau obțin această informație prin intermediul solicitărilor la nivel național și ne-o expediază”, a explicat Radu Botezatu, șeful Secției Cooperare Internațională din cadrul ARBI.
„Dacă vorbim despre cele mai scumpe bunuri, este o aeronavă care costă 278 de milioane de lei. 40% din toate bunurile sechestrate sunt terenurile agricole, cel mai scump valorând un milion și jumătate. Din categoria mijloace de transport – cel mai valoros bun sechestrat este de 10 milioane de lei, iar în cazul construcțiilor – în jur de 112 milioane de lei”, a explicat Victoria Danu, șefa Direcției Sisteme Informaționale și Analitică din cadrul ARBI.
În cazul bunurilor din străinătate, se emite o hotărâre judecătorească în Republica Moldova. Ulterior, se trimite o solicitare către statul în care se află bunul. În total, au fost puse sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de lei în 15 state, însă, pentru a încheia recuperarea, este necesară decizia finală a instanței.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Național Anticorupție. ARBI a fost fondată în 2017, are scopul de a efectua investigații financiare paralele, precum și indisponibilizarea bunurilor infracționale. În cei cinci ani de activitate, ARBI a reușit să identifice și să indisponibilizeze, în țară și peste hotare, bunuri și active în valoare de peste 6 miliarde de lei.
Acest material a fost realizat cu suportul Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, subdiviziune autonomă în cadrul CNA. Fundația nu influențează politica editorială a Grupului de Presă Realitatea.