6 tv-uri fără licență. Sturza: Toate deciziile transferate în „edinoe okno”. E ambiție, curaj sau tupeu inconștient?

19 Dec. 2022, 15:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Dec. 2022, 15:13 // Actual //  Lupu Eduard

Să mai bocim puțin. Văd că mulți strâng fioros din pumnișori – ni se încalcă drepturile la libera exprimare. Jos dictatura! Și eu zic Jos! De ce? Ca să fiu în trend cu lumea. Cine astăzi exclamă Sus?!, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza recenta decizie a CSE de suspendare a licenței a șase poturi de televiziune.

Fostul premier spune că acum câțiva ani, Banca Națională și Guvernul au fost nevoiți să intervină când 70%(!) din sistemul bancar era controlat prin offshore-uri de persoane dubioase. Și asta după ce s-a furat miliardul. „S-a considerat că e un pericol asupra securității statului. Evident, și azi cineva pe alte meleaguri mai  schelălăie. Dar până la urmă a fost o decizie asumată și corectă”.

”Acum, când 70%(!) din piața media este controlată tot prin interpuși și a devenit un instrument de propagandă al hoților de miliarde, dar și al invadatorilor în Ucraina – ne, nelizea. Ba zea, cred eu. Așa cum a procedat și UE, retrăgându-le licențele de emisie. La noi doar le-au suspendat. Să-și aducă în conformitate cu legislația treburile și, poftim.  Emisiuni de divertisment, seriale și cancan? Păi pe rețetele TV sunt astăzi sute de canale! Smotri, ne hociu!”, a punctat fostul premier.

Omul de afaceri îi compătimește pe unii dintre angajații televiziunilor cărora le-a fost suspendată licența.

„Îmi este și mie jale de (unii) angajați ai acestor posturi. Sunt chiar talentați. I-am văzut pe unii cum își întorceau jenați privirile din fața camerelor. Mâncau cactuși și plângeau, săracii… Dar ce are munca de jurnalist cu funcția de trompetist-propagandist? Și asta cu „posturi rusești” nu ține deloc. De ce? Întrebați-o pe Maria Zaharova, cea mai mare apărătoare a „libertății presei”. Doar să fiți atenți, puteți încasa vreo zece anișori de pârnaie la țar pentru o întrebare incomodă”, a precizat Sturza.

Fostul premier afirmă că decizia a fost luată fără netransparent și s-a comunicat insuficient

„Un lucru în esență corect și legal s-a făcut ca „de obicei”, într-o formă netransparentă și s-a comunicat extrem de prost. Un fel „de-atâta”. De ce nu a luat această decizie Consiliul Audiovizualului însoțită de explicațiile de rigoare? Sau ei sunt ocupați cu amenzile la TVM? Nu are condiții legale? Atunci avem o problemă. Da, suntem cu războiul la ușă, da, avem stare excepțională. Dar prea ușor am transferat toate deciziile în „edinoe okno” (unicul ghișeu). E ambiție, curaj sau tupeu inconștient”, se întreabă Sturza.

La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, Comisia Situații Excepționale a suspendat, pe perioada stării de urgență, licențele a șase posturi de televiziune. Este vorba de Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău