(VIDEO) ATU – unica vinărie urbană din Republica Moldova. „Pentru export trebuie să ai un produs calitativ”

04 Aug. 2022, 16:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Aug. 2022, 16:45 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Vinăria ATU a fost fondată în 2016 de familia Vutcărău care și-a transformat hobby-ul într-o afacere de familie. Vinurile artizanale produse de ATU sunt de calitate înaltă și se produc în loturi limitate de circa 1000 – 3000 sticle. ATU este unica vinărie urbană din Republica Moldova, aflată chiar la Chișinău.

Atunci când te gândești la vinăria ATU îți imaginezi pereți pictați în graffitti și etichete creative. De asemenea, clienții o asociază cu vinuri de calitate și autenticitate.

„Noi am creat acest proiect ca un proiect de suflet, care la moment nu este o afacere. Este o investiție pe termen foarte lung, este pentru copii noștri.” a declarat Vlada Vutcărău pentru Bani.md.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
Advertisement

 

Vinăria ATU încearcă să promoveze soiurile autohtone, unul dintre preferatele producătorului de vin este „Viorica”, „Codrinschii”, „Feteasca Neagră”, „Feteasca Albă” și „Feteasca Regală”.

Datorită granturilor obținute au reușit să achiziționeze câteva cisterne. De asemenea, au beneficiat de suport pentru promovarea vinăriei, marketing, etichetă, etc.

Ca urmare a obținerii certificării europene necesare, ATU a putut exporta la un 1 an de fondarea sa – în 2018 – pe piețele UE (România, Germania, Austria, Luxembourg, Belgia, Olanda), precum și în Japonia și Canada.

Totodată, calitatea vinurilor ATU a fost confirmată prin medaliile obținute de către vinificator – 8 Premium wines si 10 medalii internaționale. Cel mai recent apreciat vin este „Saperavi/Codrinschii” care a obținut locul 2 în cele 100 de vinuri din Moldova, cu 94 puncte oferite de JAMIE GOODE wine judge.

În prezent, vinăria ATU continu să dezvolte ramura turistică a vinăriei, construind un beci. De asemenea, ar putea fi construit și un restaurant.

Pe lângă renumitele vinuri Fata cu Flori, vinăria ATU a pregătit o nouă serie cu numele a unor opere renumite ale autorilor și poeților.

Podgoriile de viță de vie se întind se o suprafață de 17 hectare care se află în regiunea „Codru”, regiunea de centru a Moldovei, pe malul râului Prut.

„Este o regiune foarte promițătoare, în special, pentru vinurile albe și rose. Este foarte prielnic ca plantațiile de viță de vie să se afle lângă un râu. Aceasta permite o coacere bună a strugurilor.”

Realitatea Live

Conferință de presă susținută prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman
03 Apr. 2025, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 10:01 // Actual //  bani.md

În contextul transformărilor rapide din economia globală, Republica Moldova nu-și mai poate permite luxul de a ignora piața criptomonedelor, un sector financiar cu o capitalizare globală de trilioane de dolari. Marian Lupu, liderul partidului „Respect Moldova” avertizează că lipsa unei reglementări clare în acest domeniu nu doar că expune țara riscurilor fiscale și de securitate, ci și o plasează în afara cursului modernizării economice.

„Pentru a avea o economie dezvoltată, Moldova trebuie să se adapteze rapid la schimbări și să fie printre primii care aplică noile tehnologii. Criptomonedele nu mai sunt o noutate – sunt deja integrate în sistemele financiare ale marilor economii ale lumii. Noi nu putem neglija aceste tendințe”, declară Lupu.

În prezent, în Republica Moldova nu există niciun cadru normativ dedicat criptomonedelor, iar autoritățile nu au nicio supraveghere asupra tranzacțiilor sau activităților din acest sector. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de moldoveni utilizează criptovalutele, inclusiv în scopuri speculative sau de transfer de capitaluri, fără ca statul să beneficieze din punct de vedere fiscal.

„Este vorba de sume enorme care circulă netransparent, fără impozitare, fără protecție legală pentru utilizatori, și fără ca statul să știe cine, ce și cât tranzacționează”, suține Lupu.

Lupu propune dezvoltarea unui cadru legal clar, coerent și flexibil, care să permită folosirea legală a criptomonedelor în Republica Moldova, în condiții de transparență, siguranță și fiscalitate echitabilă. „Nu vrem doar să ținem pasul cu economia globală, ci și să combatem evaziunea fiscală și să aducem bani reali în bugetul statului”, se subliniază în mesaj.

Inițierea unui asemenea proces de reglementare ar permite Moldovei să-și afirme deschiderea spre inovație, dar și să protejeze cetățenii de riscurile specifice pieței cripto: volatilitate, fraude, scheme piramidale și lipsa de recurs legal în caz de abuz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!