(VIDEO) CFM ademenește moldovenii cu bilete ieftine la tren. Tot ce trebuie să știi despre cursa Chișinău-Iași

11 Ian. 2023, 15:10
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Ian. 2023, 15:10 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Călătoriile cu trenul oferă o experiență mai spectaculoasă decât cele cu avionul. Te înarmezi cu o carte bună, un rucsac și poți porni la drum, admirând frumusețea naturii și savurând din plin timpul petrecut în tren. Cum se spune pe la noi „drumul este mai important decât destinația”. Într-adevăr, pentru călătoriile cu trenul este nevoie de răbdare și, în primul rând, dorință.

În 2022, odată cu relansarea curselor de trenuri și datorită prețurilor accesibile, moldovenii au început să folosească mai mult trenul ca mijloc de transport. Colegul nostru Traian Stoianov a mers în vizită la Gara Feroviară din Chișinău pentru a discuta cu responsabilii CFM și cu pasagerii despre călătoriile cu trenul.

În prezent, Calea Ferată din Moldova (CFM) operează cursele Chișinău – București, Chișinău – Iași (Socola).

Cea mai populară cursă este Chișinău – Iași (Socola). Trenul circulă de două ori pe zi și călătoria într-o direcție durează 4,5 ore. Un bilet de călătorie pentru cursa Chișinău – Iași costă între 90 și 130 de lei, în dependență de clasa de confort. Biletele pot fi procurate atât online, pentru mai multă comoditate, cât și la casele gării.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Dacă e să vorbim despre factorii care au contribuit la această creștere (n.r. – creșterea numărului de călătorii cu trenul), atunci cu siguranță vorbim despre factorul economic. În timp ce a crescut prețul biletelor la călătoriile cu microbuzul, autobuzul și avionul, biletele de călătorie cu trenul au rămas neschimbate și nu s-au făcut ajustări de tarif. De asemenea, între timp, CFM a lucrat foarte mult la îmbunătățirea condițiilor de călătorie pentru pasageri. Avem internet, zonă de bufet, este cald”, a declarat Ana Priseajniuc, ofițer de presă la CFM.

Pasagerii, la rândul lor, se arată mulțumiți de accesibilitatea prețurilor la călătoriile cu trenul. Mulți dintre pasageri îl folosesc ca mijloc de transport intern întrucât trenul se oprește în mai multe localități de pe teritoriul Republicii Moldova: Ungheni, Pîrlița, Sipoteni, Cornești, Sipoteni, Bumbăta, etc.

Potrivit unui responsabil al CFM, cel mai mare flux de pasageri se atestă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău