VIDEO Cu trăiri unice, aplauze din plin şi vin select. Aşa s-au desfăşurat cele trei seri de VinOpera

02 Sept. 2023, 13:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Sept. 2023, 13:00 // Actual //  Lupu Eduard

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera s-a încheiat ieri cu o seară de gală, la Castel Mimi, unde peste 60 de muzicieni şi artişti de operă din România şi Republica Moldova au ridicat publicul în picioare şi au provocat ropote de aplauze.

Evenimentul a fost urmărit din prima linie de oaspeţii serii – preşedintele Parlamentului, Igor Grosu; ministrul Culturii, Sergiu Prodan; Ambadadorul SUA în Republica Moldova, Kent Losdon; Ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks; Ambasadorul României, Cristian-Leon Ţurcanu, precum şi de reprezentanţii mai multor misiuni diplomatice.

Bagheta dirijorului român Daniel Jinga a condus instrumentiştii Orchestrei Operei Naţionale de la Bucureşti şi ai Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” de la Chişinău, într-un concert simfonic excepţional.

Pe scena de la Castel Mimi au răsunat vocile soliştilor de operă de la Bucureşti – Iordache Basalic şi Mădălina Barbu, şi de la Chişinău – Lilia Istratii şi Dumitru Mîţu. Artiştii au interpretat arii de operă solo, dar au format şi duete, înalt apreciate de spectatori – Lilia Istratii  cu Dumitru Mîţu şi Iordache Basalic cu Dumitru Mîţu.

Seara a culminat cu „O sole Mio”, compoziţia lui Eduardo di Capua și Alfredo Mazzucchi, în interpretarea tuturor celor patru artişti. Momentul a fost aplaudat în picioare de publicul venit la Castel Mimi.

VinOpera s-a desfăşurat în acest an în premieră, în trei locaţii. Recitalurile din satele Varniţa şi Bulboaca, susţinute de „Gândul Mâţei Band”, Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”, Constantin Moscovici, Felicia Dunaf şi „Dunaff Band” au fost organizate cu intrare liberă, iar orice doritor a putut asculta muzica artiştilor îndrăgiţi.

Festivalul Internaţional VinOpera a fost organizat de către Fundaţia Constantin Mimi cu susţinerea financiară a Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi Castel Mimi. Partener media general al evenimentului a fost Grupul de Presă Realitatea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău