(VIDEO) Cum va fi organizat HRAMUL orașului Chișinău în acest an? Ce spune primarul

23 Aug. 2021, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Aug. 2021, 10:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În acest an se împlinesc 585 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului. Cu această ocazie, Primăria Capitalei, alături de Direcția Cultură, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport va organiza mai multe evenimente în toate sectoarele orașului, scrie Realitatea.md.

Ce-i drept, acestea vor fi modeste, comparativ cu cele de acum câțiva ani, când centrul orașului era arhiplin de vizitatori. Din cauza pandemiei de COVID-19, dar și numărului de cazuri care crește ca pe drojdii, în acest an, se va renunța la concerte și târguri de amploare.

Despre asta a anunțat edilul Capitalei, Ion Ceban, în cadrul ședinței Primăriei munciipiului Chișinău.

„Hramul orasului Chișinău, să fie organizate evenimente mai mici, mai dispersate, simbolic, asta e situația. Nu vrem să avem spitale pline cu infectați. Din toamnă vrem să deschidem școlile și grădinițele, iar instituțiile să activeze în regim normal”, a anunțat Ceban.

De asemenea, Ceban a mai anunțat că Forul economic, planificat pentru a fi organizat în luna octombrie, va fi amânat până la primăvară. La acest eveniment urmau să fie prezenți circa 600 de persoane, atât din țară, cât și de peste hotare.

Amintim că potrivit datelor din cronici, denumirea de Chișinău a fost menționată pentru prima dată într-un hrisov întocmit pe 17 iulie 1436, la Vaslui. Documentul era o Carte Domnească de Întăritură, prin care, domnii Țării Moldovei, Ilie și Ștefan au dat și i-au întărit lui Oancea Logofăt pentru credincioasă slujbă, mai multe sate de pe Răut, Ichel și Bâc, dintre care făceau parte și Procopinți, Macicăuți și Cozarăuți.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală