VIDEO exclusiv: Rânduri kilometrice de camioane, filmate duminică în preajma hotarelor țării

06 Iun. 2022, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2022, 16:01 // Actual //  Lupu Eduard

Rânduri kilometrice de camioane continuă să staționeze în preajma hotarelor țării. Șoferii care transportă mărfuri petrec aproximativ cinci zile până ajung să treacă procedurile de control vamal.

Duminică seara pe unul dintre traseele din țară au fost observate cozi imense de vehicule de mare tonaj. În același timp, pe rețelele de socializare au apărut informații despre faptul că în zona Leușeni staționează mai multe TIRuri.

Problema camioanelor care staționează la vamă nu este una recentă. Încă înainte de războiul din Ucraina timpul de așteptarea pentru a ajunge la controalele de rigoare era de circa 48 de ore, iar după ce au început acțiunile militare a crescut până la cinci zile.

Duminică dimineața Serviciul Vamal al Republicii Moldova anunța că în posturile vamale din vama română au fost restabilite Sistemele Informaționale, a fost reluat controlul și perfectarea procedurilor vamale. Așadar, cauza rândurilor de ar fi problemele tehnice la sistemele informaționale. Responsabilii din Republica Moldova urmează să desfășoare o conferință la care vor oferi mai multe precizări despre situație.

Infrastructura precară este problema rândurilor de TIRuri de la vama românească, au constatat și jurnaliștii de peste Prut. Aceștia au vizitat săptămâna trecută punctele vamale și informau că angajații fie lucrează lent, fie nu au suficiente echipamente, iar importul produselor în UE necesită controale stricte.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău