VIDEO Familia și școala, piloni fundamentali în pregătirea adolescenților pentru viață

02 Mai 2024, 15:45
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
02 Mai 2024, 15:45 // Slider //  Soroceanu Olga

Peste 200 de părinți, diriginți de clasă și psihologi școlari s-au reunit la conferința „Cum creștem adolescenți sănătoși: Parteneriat școală-familie” în cadrul Săptămânii Educației. Această inițiativă a oferit un cadru propice pentru discuții și învățare, abordând subiecte esențiale legate de colaborarea dintre școală și familie în sprijinul dezvoltării armonioase a tinerei generații.

„Este evident că fără o comunicare bună între acești actori cheie, nu vom crește acel adolescent cu valorile, cu competențele care să-l ajute să devină un adult fericit. Și atunci noi punem un accent mare și pe formarea cadrelor didactice, pe dotarea instituțiilor educaționale, cu materiale didactice interactive. pentru că, atunci când elevul pășește pragul școlii, el trebuie să se simtă în siguranță, prietenos, să vrea să meargă acolo. Știți, deseori auzim că adolescenții sunt viitorul sau copiii sunt viitorul. Noi aici la UNFPA susținem că ei sunt și prezentul și nu putem să ne gândim la ei doar ca ceva din viitor. Deci trebuie să ne unim eforturile astăzi pentru ei”, a declarat Ludmila Sîrbu, Analistă Programe Tineret, UNFPA Moldova. 

Ina Crasnojon, psihologă-psihoterapeută și cofondatoarea Academiei Părinților de Invidiat, a accentuat rolul crucial al comunicării deschise între părinți și adolescenți. 

„Este foarte bine ca fiecare părinte să fie informat, pentru că părinte devenim, dar nu ne naștem. Ca să fim informați avem nevoie de surse sigure, avem nevoie să aflăm lucruri importante de la specialiști. E bine atunci când un părinte știe exact cum formulează mesajele ca să ajungă la propriul lui copil, cum setează limite corecte și cum respectă regulile pe care el și le propune în educarea propriului copil”, a menționat Ina Crasnojon, psihologă-psihoterapeută, cofondatoarea Academiei Părinților de Invidiat. 

Colaborarea strânsă între școală și familie este cheia pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a elevilor, crede Iulii Țurcanu, părinte de adolescent și cadru didactic la o instituție de învățământ din capitală.

„Este un eveniment foarte important pentru că, la momentul actual, fără implicarea nemijlocită a părinților, instituțiilor de învățământ și în special a cadrul didactic, este foarte greu de a transmite sau de a presta serviciul acesta educațional, dat fiind faptul apariției noilor tehnologii informaționale și a unui volum mare de informații. Sprijinul părinților este primordial, pentru că cel mai important este să ai cei șapte ani de acasă și următoarea instruire care va urma pe tot parcursul vieții”, spune Iulii Țurcanu.

Natalia Madan, mamă a unui adolescent de 15 ani, împărtășește cu încredere că relația cu un adolescent este o călătorie complexă.

„E provocator, evident. Și de aceea asemenea evenimente sunt foarte binevenite, nu doar pentru mine, dar pentru orice părinte care se gândește la un viitor mai sigur pentru copil și vrea să se dezvolte împreună cu copilul său. Ce ține de eveniment? Un lucru pot să zic, mi-a confirmat că ceea ce știu eu legat de creșterea copilului e suficient și e bine, doar că ne-a încurajat să și aplicăm toate acestea. Ne-a motivat cum să ne reconectăm cu copiii”, afirmă Natalia Madan.

Conferința „Cum creștem adolescenți sănătoși: Parteneriat școală-familie” a fost organizată în cadrul Săptămânii Educației, de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație și platforma media Suntparinte.md. 

Realitatea Live

21 Mai 2025, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 17:25 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a reacționat oficial la reținerea șefului Biroului Vamal Centru, Iurie Gore, implicat într-un dosar de corupere pasivă investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți. Într-un comunicat emis astăzi, instituția a anunțat că acordă tot suportul necesar anchetei, în limitele competențelor legale.

„Combaterea corupției și promovarea unei culturi instituționale bazate pe integritate, legalitate și responsabilitate sunt obiective esențiale pentru Serviciul Vamal”, se arată în declarația instituției. Aceasta reiterează angajamentul față de principiul toleranței zero față de orice formă de corupție și subliniază că faptele imputate angajatului nu reflectă valorile și standardele instituției.

Serviciul Vamal a mai informat că a demarat măsurile administrative necesare și că va continua să coopereze deschis cu organele de anchetă pentru clarificarea completă a circumstanțelor.

În același timp, autoritatea reamintește că „orice persoană vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legislației în vigoare, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”.

Amintim că, potrivit anchetei CNA, șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40.000 de dolari pentru a favoriza trecerea mărfurilor peste frontieră, inclusiv pentru segmentul transnistrean, și pentru a omite sancționarea unor nereguli repetate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO