Granturi de peste 1 milion de lei de la UE şi Guvernul R. Moldova, accesate de un tânăr antreprenor din Chişinău

30 Apr. 2024, 09:43
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
30 Apr. 2024, 09:43 // Slider //  Soroceanu Olga

La cei 29 de ani, tânărul Vasile Burca din capitală administrează o companie care oferă servicii de pregătire a materiei prime pentru fabricarea mobilei. Afacerea a fost fondată în anul 2019. 

„Ideea de afacere a pornit de la producerea mobilei la comandă. Am văzut că pe piață este o cerere în domeniul dat și m-am reprofilat. Compania noastră se află în municipiul Chișinău, prestează servicii de tăiere și încleiere a PAL-ului melaminat, a prelucrării fațadelor din MDF. Ne bucură faptul că am început activitatea cu patru angajați. În prezent avem 28 de angajați”, spune mândru antreprenorul.

Tânărul antreprenor a accesat finanţare nerambursabilă din partea Guvernului Republicii Moldova şi Uniunii Europene prin intermediul Programelor gestionate de Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). În total, omul de afaceri a beneficiat de 1,170 milioane lei, suport financiar nerambursabil. 

„Cu ajutorul Guvernului Republicii Moldova și a Uniunii Europene am primit primul grant de 250.000 de lei și am procurat o mașină de găurit cu precizie a pieselor, pentru fabricarea mobilei. După o perioadă am mai aplicat la un Program de Retehnologizare la care am procurat o mașină de tăiere cu precizie, pentru care am primit un grant de 920.000 de lei. Cu ajutorul Programului de Retehnologizare și „PARE 1+1” am obținut o creștere a numărului de angajați și a veniturilor cu 20% anual”, afirmă antreprenorul Vasile Burca.  

Mai multe detalii despre programele de granturi accesibile prin intermediul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului puteţi afla accesând www.oda.md

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 10:18 // Actual //  Ursu Victor

Prețul energiei electrice ar putea crește în următoarele luni, în contextul unei posibile majorări a tarifelor pe piața regională, avertizează ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Potrivit acestuia, valul de caniculă care va duce la creșterea consumului de electricitate – în special din cauza utilizării masive a aparatelor de aer condiționat – ar putea declanșa o scumpire accelerată pe bursele din regiune.

În cadrul unei emisiuni la TV8, Junghietu a subliniat că, până acum, Republica Moldova a beneficiat de tarife plafonate pentru energia electrică din România, menținute în jurul valorii de 400 RON/MWh. Situația se va schimba începând cu 1 iulie, când România va liberaliza complet piața electricității. Această decizie va duce la prețuri instabile, dictate de cerere și ofertă, ceea ce ar putea avea un impact direct asupra facturilor din Moldova.

„Dacă achiziționăm zilnic între 100 și 150 MW din România, o scumpire de doar 50 RON/MWh se resimte puternic. Dacă media de achiziție a fost recent în jur de 120–125 euro/MWh, toate deviațiile pozitive acumulate până acum vor fi cel mai probabil consumate în această vară”, a explicat ministrul.

Potrivit datelor oficiale, termocentralele moldovenești acoperă vara doar 2% din necesarul total de electricitate. Peste 45% din consum este acoperit prin contracte bilaterale cu România și Ucraina, în timp ce energia regenerabilă, în special solară și eoliană, furnizează în unele zile până la 30% din necesar. Restul energiei provine din importuri directe din România.

Deși în ultimii trei ani producția de energie regenerabilă a crescut de opt ori, Moldova nu dispune încă de capacități suficiente de stocare. Asta înseamnă că, în afara orelor de vârf, o parte considerabilă din energia verde se pierde.

În ceea ce privește piața gazelor naturale, ministrul Junghietu a declarat că prețurile ar putea fi revizuite abia în toamnă, după calcularea unei medii anuale ponderate. Deocamdată, prețurile sunt volatile, în special din cauza cererii mari din Ucraina, care își acoperă lipsa de producție afectată de atacuri armate prin importuri masive.

Pentru a evita un nou val de scumpiri, Moldova a stabilit un plafon de achiziție pentru gazele naturale valabil pentru anul gazier 2025–2026. Până la mijlocul lunii iunie, Energocom a achiziționat deja aproximativ 150 de milioane de metri cubi, echivalentul a 20% din necesarul estimat. Obiectivul este ca până la 1 octombrie, începutul noului an gazier, stocurile să fie completate integral.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO