VIDEO Fenomenul corupţiei, discutat la Chişinău cu participarea reprezentanţilor a 10 ministere de interne din regiune

04 Dec. 2024, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Dec. 2024, 13:31 // Actual //  bani.md

Timp de două zile, la Chișinău s-a desfășurat Conferința Regională „Construirea integrității din interior: consolidarea procedurii de control intern pentru un viitor fără corupție”. Evenimentul, organizat de Centrul de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate (DCAF) cu sprijinul Ambasadei Regatului Suediei la Chișinău, a reunit experți și oficiali din domeniul integrității și anti-corupției din Moldova, Ucraina, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, Estonia, Lituania, Polonia și România.

“Conferința noastră aduce împreună reprezentanți ai direcțiilor de control intern din 10 ministere de afaceri interne din regiune. I-am adus împreună pentru a schimba idei, experiențe, lecții învățate în angajamentul lor, pentru a combate corupția, a construi integritatea sistemelor de poliție și de law enforcement din țările lor. Și pentru a învăța împreună și a se inspira împreună despre cum corupția, care este un fenomen transnațional, poate fi combătută mai eficient”, susţine Teodora Fuior, reprezentantă DCAF.

În cadrul sesiunilor, participanții au discutat despre importanța bunei guvernări și a transparenței ca instrumente esențiale în lupta împotriva corupției.

“Orice mecanism care reduce riscurile și vulnerabilitățile la corupție sunt foarte importante pentru că doar într-o societate unde se respectă principiul de transparență, doar într-o societate unde serviciile publice sunt foarte accesibile, putem vorbi de o democrație adevărată. În cadrul Ministerului Afacerilor Interne folosim mai multe instrumente. A crescut numărul denunțurilor din partea angajaților din sistem, ceea ce denotă efectul acelor instruiri sau formări ale angajaților. Doar prin comparație – în 2022 am avut peste 70 de astfel de cazuri și în 2024 avem circa 350 de polițiști care au raportat acte de corupție”, afirmă Daniella Misail-Nichitin, Ministra afacerilor interne.

Suedia continuă să fie un partener de încredere al Moldovei în lupta împotriva corupției, oferind expertiză și resurse pentru a sprijini eforturile naționale de reformă.

“Pentru noi eforturile anticorupție sunt atât o problemă în sine, nu? Dar este, de asemenea, ceva cu care lucrăm în toate inițiativele pe care le facem aici în Moldova. Investim împreună cu partenerii pentru ca DCAF să examineze această problemă într-un mod mai sistematic, așa cum facem în timpul acestei conferințe de astăzi. Ne uităm la sistemele interne de responsabilitate, şi de asemenea, la sprijinul pentru procesul de integrare în UE, deoarece acest lucru va fi cu adevărat esențial pentru ca Moldova să devină parte a UE într-o bună zi. Dar acesta nu este doar un obiectiv, ci este ceva care va fi o bază a societății moldovenești. Iar noi analizăm modul în care putem aborda acest aspect în cadrul proiectului nostru specific. Așadar, este o problemă foarte largă pentru noi, pentru care facem tot posibilul să sprijinim Moldova în orice domeniu”, declară Katarina Fried, Ambasadoarea Regatului Suediei în Moldova.

Conferința a evidențiat necesitatea unei abordări integrate și coordonate pentru a combate corupția la toate nivelurile. Participanții au convenit că doar prin eforturi comune și prin promovarea unei culturi a integrității se poate construi un viitor fără corupție.

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:24 // Actual //  Ursu Victor

Banca Rusiei analizează posibilitatea unei noi creșteri a ratei cheie în cadrul ședinței din decembrie, a anunțat miercuri Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, în cadrul forumului „Rusia cheamă!”. Potrivit Nabiullinei, inflația nu a început încă să încetinească, iar până la sfârșitul anului aceasta va depăși nivelul din 2023. Datele Rosstat arată că, la sfârșitul lunii noiembrie, rata anuală a inflației a atins 8,6%, iar inflația lunară a înregistrat un record din aprilie 2022.

„Nu avem timp de așteptat. Nu putem amâna și nu ne putem baza pe ideea că inflația va dispărea de la sine”, a declarat guvernatorul băncii centrale. Un nou factor care alimentează inflația este fluctuația cursului valutar, a adăugat Nabiullina. În noiembrie, rubla a atins maxime istorice: peste 110 ruble pentru un dolar, 120 ruble pentru un euro și mai mult de 15 ruble pentru un yuan. Deși rubla a recuperat parțial pierderile – în prezent dolarul este tranzacționat la 104,5 ruble – procesul de reducere a inflației la ținta de 4% stabilită de bancă va dura tot anul viitor și se va extinde chiar în 2026, estimează Nabiullina.

Din vara anului 2023, Banca Rusiei a crescut rata cheie de opt ori, atingând 21%, cel mai înalt nivel din 2003. Economiștii intervievați de Reuters anticipează o creștere suplimentară, până la 23%, la ședința din decembrie, iar piața interbancară estimează o rată de 25% până în februarie, nivel similar cu cel din primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, în 2000. Nabiullina a explicat că majorarea ratei a prevenit o spirală inflaționistă, dar a subliniat că această măsură este doar parțial eficientă. „Inflația este ca o temperatură ridicată la un pacient – un semn al unor probleme mai profunde. Dacă nu răspundem acum prin politica monetară, va părea că autoritățile nu doresc sau nu pot să controleze inflația, ceea ce va duce la accelerarea acesteia și la slăbirea rublei”, a declarat guvernatorul, citată de Interfax și Reuters.

Deficitul record de forță de muncă pe piața rusă, precum și sancțiunile care limitează importurile și oferta de produse, sunt printre principalii factori care alimentează inflația, a subliniat Nabiullina. În acest context, Banca Rusiei rămâne pregătită să ia măsuri suplimentare pentru a stabiliza economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală