(VIDEO) Lecțiile de limba română îi apropie pe refugiați de populația locală și oferă noi oportunități de integrare

08 Sept. 2022, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Sept. 2022, 10:06 // Actual //  MD Bani

Să cunoști limba țării în care locuiești înseamnă să te simți în siguranță, să poți comunica necesitățile pe care le ai și să te integrezi în societate mai ușor. Refugiații din Ucraina știu foarte bine acest adevăr și încearcă să însușească cât mai repede limba română. În Spațiile Sigure organizate de programul Fondului ONU pentru Populație limba română este învățată de la mic la mare, iar cursurile sunt gratuite pentru toți cei ce au nevoie.

Ivan Braliov, un adolescent de aproape 13 ani, care tocmai a absolvit cursul de limbă română predat în SpațiulSigur de la Centrul de plasament temporar pentru refugiați „Moldexpo”.

Împreună cu Ivan, aici studiază limba română zeci de persoane refugiate din Ucraina, printre care și mătușa sa. Nadejda a muncit mai mulți ani în calitate de ingineră, iar acum a fost nevoită să își lase casa și să vină în Moldova. Aceasta spune că anterior niciodată nu a fost în țara noastră și este impresionată de bunătatea oamenilor și cultura țării.

SafeSpace/SpațiiSigure fac parte din programul UNFPA de răspuns la criza refugiaților și prevenirea violenței în bază de gen. Scopul spațiilor sigure este de a oferi un mediu de protecție refugiaților aflați în Republica Moldova și de a contribui la coeziunea socială dintre refugiați și comunitățile gazdă. Pe lângă serviciile de bază destinate refugiaților, UNFPA a lansat aici și programe de studiere a limbii române pentru a facilita incluziunea lor. Până în luna iulie a acestui an, UNFPA a creat 16 SpațiiSigure statice și patru #SpațiiSigure mobile pe întreg teritoriul țării.

UNFPA a extins modelul echipelor statice Safe Space spre un model mobil pentru a asigura accesul la servicii pentru cele mai vulnerabile grupuri de refugiați, dar și a ajunge la cele mai îndepărtate comunități din țara noastră pentru a oferi suport persoanelor refugiate și populației locale. Serviciile mobile sunt oferite în localități cu o concentrație mare de refugiați și o prezență redusă a serviciilor specializate, cu scopul de a promova siguranța și abilitarea grupurilor țintă.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău