Gravidele, mamele și bebelușii de la sudul țării vor avea condiții mai bune și vor beneficia de servicii medicale calitative. Maternitatea din cadrul spitalului din Cahul a fost dotată cu echipament modern de Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al SUA.
La maternitatea din cadrul spitalului din Cahul se nasc anual mai mult de 900 de bebeluși, dintre care peste 180 vin pe lume prin intermediul operațiilor cezariene. Fondul ONU pentru Populație, cu suportul Statelor Unite ale Americii, a dotat centrul perinatal cu echipament modern în valoare de 175.000 de dolari.
„Fondul ONU pentru Populație are deosebită plăcere să vină în sprijinul medicilor moldoveni, care dau dovadă de abnegație și perseverență, în timp de criză. Cu aceste echipamente, vor oferi servicii de calitate atât femeilor din Moldova, cât și refugiatelor din Ucraina”, afirmă dr. Saidkasim Sakhipov, UNFPA Emergency Coordinator.
Svetlana Postolachi lucrează din 1972 la spitalul din Cahul. Angajata medicală spune că nu a crezut că va ajunge să vadă echipament performant în maternitate.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!
„Este mai uşor să respectăm regulile. Septic, antiseptic. Şi femeile respectă normele igienice. Saloanele sunt dotate pentru asta. Evident, acest lucru va influenţa sănătatea femeilor”, spune lucrătoarea medicală.
Datorită noilor dotări, după naștere, femeile nu mai trebuie să treacă de pe un scaun medical pe altul. Noul mobilier poate fi transformat din fotoliu pentru naștere, în pat pentru paciente şi este mobil, iar pentru a fi examinate, nu vor mai merge din sală în sală.
„Acest efort comun a Guvernului SUA, Fondul ONU pentru Populație și Spitalul Raional Cahul, le va oferi femeilor din regiune acces mai bun la servicii medicale specializate prenatale și postnatale, precum și îngrijire pentru probleme de sănătate specifice ale femeilor și nou-născuților”, declară Kent D. Logsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
Donația va contribui la reducerea indicatorilor de mortalitate maternă și infantilă în Republica Moldova și va spori accesul femeilor din Cahul, Taraclia și Cantemir la servicii de sănătate reproductivă de calitate. Spitalul din raionul Cahul este unul din cele nouă instituții medicale dotate cu echipament destinat sănătății reproductive. Valoarea totală a utilajului oferit de UNFPA pentru întreg sistemul din Republica Moldova este de 3,6 milioane de dolari și va fi instalat timp de două luni. În total, se vor renova 22 de săli de naștere, pentru ca 15.000 de copii să vină pe lume în condiții sigure, iar bebelușii în stare gravă să poată fi salvați în săli moderne de reanimare și terapie intensivă.