Noi reguli pentru comerț: Autoritățile vor să urmărească traseul produselor de tutun

10 Nov. 2022, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Nov. 2022, 09:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care are drept scop implementarea prevederilor Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun, la care Moldova a aderat în martie 2022. În special, autoritățile vor să instituie un sistem de tip „Track and trace” de localizare și urmărire pentru toate produsele din tutun și cele conexe, importate în Republica Moldova. Deși, în prezent, pachetele de țigări conțin un cod de identificare, autoritățile își doresc ca în 12 luni de la votarea legii să se treacă la noul sistem, notează Infotag.

Pentru implementarea sistemului „Track and trace”, companiile producătoare de tutun vor trebui să aplice pe fiecare pachet, cartuș și orice alt ambalaj un cod care va conține informații precum: data și locul de fabricație, utilajul folosit la fabricarea produselor din tutun, ora fabricării, piața avută în vedere pentru vânzarea cu amănuntul, etc.

„Codul va fi scanat, iar echipamentele de scanare vor fi instalate pretutindeni – la punctele vamale, acolo unde produsele importate vor fi devamate, iar pentru produsele din tutun de proveniență internă – acolo unde acestea sunt vândute. Produsele vor fi, de asemenea, incluse în sistem. Și, în principiu, prin scanare este posibilă urmărirea oricărui pachet de țigări – cine este producătorul, cine a importat”, a declarat Ion Șalaru, directorul adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

De asemenea, se pare că va trebui să fie instalate scanere la fiecare punct de vânzare. Astfel, distribuitorii și comercianții cu amănuntul vor trebui să facă față la costuri și sarcini suplimentare.

Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la care Republica Moldova a aderat anul acesta, prevede un termen de 5 ani pentru implementarea sistemului de tip „Track and trace” pentru țigările tradiționale și 10 ani pentru alte tipuri de produse de tutun. Pe de altă parte, proiectul înregistrat vine cu un termen restrâns de 12 luni și include aici toate produsele de tutun și cele conexe.

„Acum are loc o diversificare a produselor din tutun, inclusiv țigări electronice, dispozitive de încălzire a tutunului, cum ar fi IQOS, de exemplu. În acest caz, așa cum am discutat cu reprezentanții UE, se preconizează ca toate tipurile de produse din tutun să fie incluse în acest sistem, plus țigările electronice care conțin nicotină”, a menționat Ion Șalaru.

Totodată, noul sistem va fi în gestiunea Guvernului, care va trebui să contracteze o companie specializată și să aloce resurse financiare. La moment, în proiectul de lege nu sunt specificate costurile de implementare și resursele din care vor fi alocați banii.

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 17:07
 // Categoria: Economie // Autor:  Trifan Stela
26 Sept. 2023, 17:07 // Economie //  Trifan Stela

Compania Paynet, cu o experiență de 15 ani pe piața de plăți din Republica Moldova,  primul fintech care a reușit să lanseze, într-un timp record, cardul de debit fizic și virtual Paynet Mastercard, este încântată să anunțe lansarea campaniei „Revoluția Transferurilor.” Această inițiativă inovatoare are scopul de a revoluționa modul în care moldovenii trimit și primesc bani din Europa și nu numai. Cu Paynet, acest lucru devine mai simplu, mai rapid și mai accesibil ca niciodată!

Doar cu Paynet poți trimite și primi bani din Europa la rechizitele IBAN EU!

Cu Paynet, ai posibilitatea de a transfera bani în mod facil și sigur către rechizitele IBAN din Europa. Asta înseamnă că acum poți să îți trimiți și să primești bani de la prieteni, familie sau parteneri de afaceri din întreaga Europă cu ușurință și la costuri reduse. Banii ajung direct pe cardul Paynet Mastercard și poți să-i utilizezi imediat pentru plăți online sau offline sau să îi retragi de la orice bancomat din țară.

Tarife incredibil de avantajoase:

  • Primești bani din Europa cu doar 1 euro direct pe cardul paynet Mastercard!
  • Expediezi bani către Europa cu un comision de 10 euro!

Aceste tarife extrem de competitive fac din Paynet alegerea perfectă pentru toți moldovenii care au legături financiare în Europa.

SPOT DIGITAL  Link: (link-ul trebuie de încărcat pe platforma Paynet)

Serviciu unic în Moldova! Paynet. Cei mai buni!

Paynet este mândru să ofere moldovenilor un serviciu de transferuri și plăți electronice de încredere și accesibil. Cu Paynet, beneficiezi de următoarele avantaje:

Card fizic și virtual:

  • Ia-ți cardul Paynet 100% online, fără comisioane de eliberare și administrare.
  • Comandă din aplicație cardul fizic cu livrare GRATUITĂ în țară sau cardul virtual, oriunde în lume.
  • Conectează mai multe carduri la un singur cont.
  • Achită în siguranță oriunde în lume, inclusiv prin Google Pay și Apple Pay.
  • Retrage bani la orice bancomat și la partenerii noștri.
  • Alimentează cardul simplu și rapid.
  • Primește orice plăți sociale pe card.

Cont IBAN gratuit:

  • Deschide un cont IBAN gratuit pentru plăți în UE.

Și dacă încă nu ai un cont sau card Paynet, ÎNREGISTREAZĂ-TE ACUM.

„Cu această campanie, ne dorim să oferim moldovenilor posibilitatea de a face transferuri și plăți într-un mod mai eficient și mai convenabil ca niciodată. Vrem să facilităm viața oamenilor și să îi ajutăm să economisească bani atunci când trimit sau primesc bani din Europa. Cu Paynet, revoluționăm modul în care Moldova se conectează cu restul lumii”, a declarat Călin Greadcenco, director executiv Paynet.

 

Despre Paynet:

Paynet este o companie cu o experiență de 15 ani pe piața de plăți din Republica Moldova,  primul fintech care a reușit să lanseze, într-un timp record, cardul de debit fizic și virtual Paynet Mastercard.

Acțiunile Paynet sunt orientare spre a facilita tranzacțiile financiare pentru toți moldovenii, Paynet oferă soluții inovatoare și accesibile pentru a satisface nevoile clienților săi.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău