(VIDEO) Moldova Tourism Forum, cel mai mare eveniment dedicat turismului, s-a desfășurat în data de 29 și 30 septembrie

10 Oct. 2022, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Oct. 2022, 15:06 // Actual //  MD Bani

Moldova Tourism Forum, cel mai mare eveniment dedicat domeniului turismului, s-a desfășurat în data de 29 și 30 septembrie.

Forumul este cea mai importantă platformă de comunicare pentru membrii industriei, partenerii din sectorul public și privat și reprezentanți ai comunității internaționale implicați în dezvoltarea sectorului turismului.

Evenimentul a fost organizat de Agenția de Investiții din Moldova, în colaborare cu Ministerul Culturii, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM) și partenerii strategici USAID și Suedia.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: „Consider că o industrie, un sector precum turismul ar trebuie să continue să se dezvolte, să crească și să inoveze. Este important ca toți jucătorii cheie să fie adunați în același loc, evident, aici, în Moldova. De asemenea, este necesară și expertiză din întreaga lume, să fie cunoscute tendințele globale, pentru a înțelege să prezentăm și să vindem Moldova. – Cred că de fiecare dată când apar provocări la nivel global și, bineînțeles, în regiune, este mai important ca niciodată, să ne asigurăm că Moldova are cea mai bună gândire, cele mai bune idei, pentru a ne asigura că sectorul continuă să crească.”

Tema ediției a fost inspirată din ospitalitatea gazdelor din întreaga țară, pe parcursul crizei refugiaților ucraineni.

Campania „O țară mică cu inima mare” a fost și un studiu de caz pentru repoziționarea Moldovei pe harta globală.

În ultimele luni, Activitatea de Susţinere a Competitivității în Industria Uşoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE în Moldova, finanțat de USAID, a implementat o serie de programe pentru consolidarea rezilienței sectorului turismului în Moldova și dezvoltarea durabilă a acestuia.

Proiectul a implementat un program de granturi în valoare totală de 1.152 de mii de dolari SUA.

Suportul financiar a fost destinat susținerii activității Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM), dar și pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii (IMMM) din zonele rurale, pentru implementarea de soluții de sporire a rezilienței, inclusiv pentru eficientizare energetică și soluții bazate pe energie regenerabilă

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: Vreau doar să reiterez cât de incredibil este răspunsul sectorului turismului la invazia brutală a Ucrainei de către ruși și la criza refugiaților. Practic, toate aceste pensiuni le-au oferit facilități, i-au găzduit, i-au hrănit și i-au îmbrăcat pe refugiați. A fost cu adevărat o poveste uimitoare și cred că a arătat cu adevărat ce este Moldova. Cred că a fost important pentru noi să recunoaștem toate aceste contribuții și să continuăm să căutăm modalități de a ajuta aceste pensiuni să continue să crească, pentru a construi reziliența. Am oferit granturi pentru 40 de pensiuni pentru a le ajuta în moduri diferite, i-am ajutat să aibă mai multe surse de energie regenerabilă și altele. Este o modalitate de a ne asigura că industria trece printr-o perioadă dificilă și apoi are și capacitatea de a crește și de a deveni din ce în ce mai competitivă în viitor.

Începând cu anul 2013, USAID Moldova a susținut dezvoltarea sectorului turismului, pentru dezvoltarea economică a țării și competitivitatea în regiune

Dezvoltarea industriei contribuie la crearea unui mediu favorabil afacerilor, la crearea locurilor de muncă și sporirea nivelului de trai în mediul rural.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: Există o mulțime de motive (pentru a sprijini sectorul turismului). Primul motiv este să ne asigurăm că există locuri de muncă și venituri disponibile în zonele rurale, unde se practică atât de mult turismul. Așadar, sperăm să dezvoltăm pensiunile, nu doar pentru a stimula acele afaceri, dar și pentru că ajută comunitățile din jurul lor. O mare parte a fost asociată cu sprijinirea sectorului vinicol, vezi, știi ce se întâmplă în ceea ce privește dezvoltarea unui brand de vin și cât de vechi este. De asemenea, dezvoltarea cramelor duce către noi oportunități turistice. Cred că am reușit să ajutăm ambele sectoare să se dezvolte. De asemenea, este foarte important din punct de vedere cultural, la fel cum turismul vinicol este o modalitate prin care Moldova poate arăta lumii toate lucrurile uimitoare despre cultura sa.

 Datorită suportului USAID, în 2014, a fost lansat brand-ul  turistic de țară — Pomul vieții.

De atunci, Moldova a devenit cunoscută, pe plan mondial, ca o destinație turistică autentică, cu locuri pitorești și experiențe turistice de aventură ușoară.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău