VIDEO Moment penibil pentru Erdogan, în ultima zi de campanie electorală: a adormit în timpul unui interviu live

28 Mai 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2023, 06:54 // Actual //  bani.md
Președintele turc, Recep Erdogan, a adormit în timp ce acorda un interviu FOTO captură video Twitter

Președintele turc, Recep Erdogan, a adormit în timp ce acorda un interviu.

Acesta era întrebat despre alegerile din 28 mai, al doilea tur de scrutin în care Ergodan încearcă să obțină un nou mandat de președinte, iar în acel moment, a închis ochii, potrivit voxnews.com.

Nu este prima dată când Erdogan adoarme și, deși s-a spus de mai multe ori că președintele este bolnav, acest lucru nu a fost confirmat oficial de către biroul de presă al președinției.

Erdogan s-a confruntat cu probleme de sănătate și pe parcursul campaniei electorale.

„Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a adormit pentru scurt timp în timpul unui interviu la televizor în direct”, se arată în postările de pe rețelele sociale.

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan i-a îndemnat sâmbătă pe turci să iasă la vot, duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care-l înfruntă pe Kemal Kilicdaroglu, care le-a cerut alegătorilor să scoată Turcia din ”groapa întunecată” a celor 20 de ani ai regimului rivalului său, relatează Reuters.

Opoziţia a prezentat alegerile prezidenţiale şi legislative turce din această lună drept cea mai bună şansă de a-l îndepărta de la putere pe Erdogan şi de a anula schimbări profunde pe care aceta le-a operat în ţară, în contextul în care popularitatea i-a fost afectată de criza scumpirii traiului.

Cei doi candidaţi au încercat să atragă cei opt milioane de alegătoiri care nu s-au prezentat la urne în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Primul tur a avut loc la 14 mai, iar Erdogan a obţinut un avans în faţa lui Kilicdaroglu. Partidul lui Erdogan a obţinut atunci, în alegerile parlamentare, o majoritate.

Erdogan şi-a îndemnat sâmbătă susţinătorii, la un miting în cartierul Beykoz, la Istanbul, să iasă în număr mare la vot.

”Mergem la urne mâine? Votăm dimineaţa devreme? Nu vom pierde pe nimeni care a votat în primul tur”, a declarat el.

Mulţimea i-a răspuns entuziastă ”da”.

”Îi vom încuraja pe cei care nu au putut să (să voteze în primul tur). Vom termina treaba pe care am lăsat-o neterminată la 14 mai, printr-o majoritate zdrobitoare, sperând că mâine diferenţa va fi şi mai mare?”, a mai întrebat el.

Kemal Kilicdaroglu, susţinut de o alianţă de şase partide din opoziţie, a declarat, la rândul său, că oricine iubeşte Turcia trebuie să voteze.

”Dacă vrem cu adevărat, vom ieşi cu toţii din această groapă întunecată”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Mă adresez tuturor, indiferent ce opinii sau stil de viaţă au. Aceasta este ultima ieşire. Oricine îşi iubeşte ţara trebuie să se prezinte la urne!”, îndeamnă el.

Erdogan a obţinut 49,5% dintre voturile exprimate în primul tur, iar Kilicdaroglu 44.9%.

Erdogan a primit un impuls săptămâna aceasta, prin susţinerea lui Sinan Ogan, candidatul naţionaliştilor în primul tur, care a obţinut 5,2% dintre voturile exprimate.

Kilicdaroglu, preşedintele CHP, cel mai important partid de opoziţie din Turcia, a obţinut, la rândul său, susţinerea Partiduljui Victoria (antimigraţie).

O victorie a lui Erdogan ar consolida regimul celui care a transformat Turcia, prin remodelarea statului laic, fondat în urmă cu 100 de ani, să corespundă viziunii sale pioase, şi prin acapararea puterii, denunţată de criticii săi drept un marş către autocraţie.

Potrivit autorităţii electorale turce (YSK), prezenţa la urne în primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost de peste 87%, inclusiv diaspora.

Secţiile de votare se deschid duminică, la ora locală 8.00, şi se închid la ora locală 17.00 (şi ora României).

Peste 60 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ