VIDEO O nouă ședință a HUB-ului de Securitate al UE: Combaterea finanțării ilegale, pe agenda discuțiilor

06 Mart. 2025, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mart. 2025, 14:47 // Actual //  bani.md

Ministerul Afacerilor Interne găzduiește cea de-a 12-a reuniune a Hub-ului de Securitate al UE pentru Securitate Internă și Gestionarea Frontierelor, un eveniment de importanță strategică ce reunește specialiști din instituții de aplicare a legii din UE și țările membre. Potrivit MAI, scopul principal al reuniunii este consolidarea eforturilor comune pentru prevenirea și combaterea finanțării ilegale în procesul electoral, un fenomen care amenință integritatea democrației și stabilitatea statelor.

Pe platforma HUB-ului, participanții din Moldova, Polonia, România, Germania, Franța și Austria, analizează metodele prin care grupările criminale ar putea influența procesele electorale. Accentul este pus pe identificarea fluxurilor financiare ilicite utilizate în scopuri electorale, măsurile necesare pentru a le contracara și adoptarea unor strategii comune de prevenire și răspuns.

„Interferențele străine în alegeri sunt o amenințare reală, iar protejarea democrației necesită vigilență și acțiune. Este necesară o mai mare transparență în finanțarea partidelor și consolidarea instituțiilor care veghează asupra corectitudinii procesului electoral. De asemenea, fiecare cetățean are un rol în apărarea democrației. Votul informat, spiritul critic și implicarea civică sunt armele cele mai puternice împotriva manipulării. Moldova se află într-un moment decisiv al istoriei sale, iar viitorul său depinde de alegeri corecte, libere și protejate de influențe străine”, a declarat Ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a evidențiat sprijinul Uniunii Europene pentru fortificarea capacitații instituțiilor din Republica Moldova de a combate amenințările:

„Interferența în alegeri finanțată prin fluxuri financiare ilicite nu este doar o problemă în Moldova, ci și în Uniunea Europeană și în întreaga lume. Banii iliciți sunt folosiți pentru a submina alegerile democratice și a influența forțele politice în beneficiul unor state străine. De aceea, schimbul de bune practici și lecții învățate între parteneri este esențial – putem atât să sprijinim Moldova, cât și să învățăm din experiența voastră. Uniunea Europeană va continua să susțină reziliența electorală a Moldovei și să consolideze procesul democratic”, a menționat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

În prima parte a reuniunii, experții în securitate au analizat atacurile ce țin de ingerințele străine, utilizate de actorii externi pentru a influența rezultatele alegerilor. Discuțiile s-au axat pe identificarea metodelor utilizate prin intermediul fluxurilor financiare ilegale cu scopul de a manipula populația.

Totodată, șefa adjunctă a Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM Moldova), Kirsten Joppe, a ținut să sublinieze „importanța continuării eforturilor comune de sprijinire a Republicii Moldova în combaterea amenințărilor hibride cu care aceasta se confruntă. EUPM Moldova, prima misiune civilă sub politica comună de securitate și apărare a UE cu mandat în acordarea de sprijin pentru combaterea FIMI, a sprijinit în mod direct Republica Moldova, în special prin consiliere și schimb de bune practici, inclusiv în eforturile acesteia de combatere a fluxurilor de finanțări ilicite, un instrument hibrid utilizat intens în încercările de influențare a proceselor electorale din Republica Moldova”.

În cea de-a doua parte a evenimentului, participanții se concentrează pe identificarea mecanismelor comune de cooperare pentru detectarea și sancționarea celor implicați în ilegalitățile ce afectează procesele electorale. Sesiunea practică oferă un cadru pentru dezbateri interactive, reunind experți din cadrul Comisiei Europene — Direcția Generală pentru Migrație și Afaceri Interne (DG HOME) — și ai altor instituții internaționale.

Potrivit MAI, discuțiile se concentrează pe provocările actuale și posibilele direcții de acțiune, iar prin studii de caz și sesiuni practice sunt analizate metode de perturbare a circuitelor financiare ilegale și de consolidare a mecanismelor de prevenție.

Hub-ul UE de sprijin pentru Securitate Internă și Gestionarea Frontierelor este un grup operațional comun care sprijină cooperarea în domeniul securității interne și gestionării frontierelor în cadrul UE, între agențiile sale, statele membre și autoritățile din Republica Moldova. Pe parcursul activității acestuia, au fost atinse rezultate care contribuie la o mai strânsă colaborare între instituțiile competente din Republica Moldova si partenerii europeni, precum si un schimb de informații legat de ultimele evoluții ale criminalității transfrontaliere și amenințărilor hibride.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 15:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 15:51 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova câștigă teren pe piața merelor din România, în timp ce Polonia – furnizorul tradițional – pierde din cotă, arată o analiză realizată de Ziarul Financiar pe baza datelor Eurostat.

În 2024, România a importat 102.677 de tone de mere, în valoare totală de 62,2 milioane de euro. Din această cantitate, 23.500 de tone – aproape un sfert – au provenit din Republica Moldova. Este o dublare spectaculoasă față de 2023, când exporturile moldovenești către România au însumat 12.100 de tone, și mai mult decât dublu față de 2022 (10.800 tone).

Pe fondul războiului din Ucraina și al blocării piețelor din est, Republica Moldova și-a reorientat fluxurile comerciale spre vest, iar România a devenit un partener strategic pentru exportul de fructe.

În paralel, Polonia, liderul tradițional al pieței, înregistrează un recul semnificativ. În 2024, România a importat doar 62.300 de tone de mere poloneze, în scădere cu aproape 20% față de 2023 (77.300 tone) și chiar sub nivelul din 2022 (65.800 tone).

România importă anual peste 100.000 de tone de mere – echivalentul a peste 5.000 de camioane – ceea ce face din această piață una extrem de competitivă. Ascensiunea Republicii Moldova confirmă capacitatea producătorilor moldoveni de a livra cantități mari, de calitate, și la prețuri competitive, profitând totodată de proximitatea geografică și de înlesnirile comerciale oferite de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA