Afaceri „pe sub masă”! Una din opt persoane ocupate muncesc fără contracte, iar domeniul agriculturii e în top

06 Mart. 2025, 15:03
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
06 Mart. 2025, 15:03 // Uncategorized //  Ursu Victor

În trimestrul IV 2024, analiza pieței muncii din Republica Moldova arată o scădere a ratei de participare la forța de muncă, dar și o diminuare a numărului de șomeri comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Rata de participare la forța de muncă a populației de 15 ani și peste a fost de 42,5%, în scădere cu 2,2 puncte procentuale față de trimestrul IV 2023. De asemenea, rata de ocupare a scăzut la 40,8%, fiind cu 1,7 puncte procentuale mai mică decât în perioada similară a anului trecut.

Totuși, numărul șomerilor s-a redus semnificativ. Conform Biroului Internațional al Muncii (BIM), în trimestrul IV 2024, în Republica Moldova erau 32.800 de șomeri, cu 27,1% mai puțini decât în aceeași perioadă a anului precedent (45.000 de persoane).

În cadrul forței de muncă, ponderea femeilor (51,5%) a fost mai mare decât cea a bărbaților (48,5%). Cu toate acestea, rata de ocupare a fost mai ridicată în rândul bărbaților (43,2%) decât în rândul femeilor (38,8%).

În mediul urban, rata de ocupare a fost 49,4%, considerabil mai mare decât în mediul rural, unde s-a situat la 34,5%.

63% dintre persoanele ocupate lucrează în sectorul serviciilor
15,6% activează în agricultură
13,6% lucrează în industrie
7,8% sunt angajați în construcții

În ceea ce privește sectorul de proprietate, 32,1% dintre angajați lucrează în sectorul public, în timp ce 67,9% activează în sectorul privat.

Munca nedeclarată rămâne o provocare, chiar dacă a înregistrat o scădere. În trimestrul IV 2024, 4,5% dintre salariați au lucrat fără forme legale, față de 5,7% în aceeași perioadă din 2023. Angajarea fără contracte de muncă este mai frecventă în rândul bărbaților (6,2%) decât al femeilor (3,2%), iar agricultura, construcțiile și industria sunt domeniile cu cele mai mari ponderi ale muncii nedeclarate.

În sectorul informal, au lucrat 12,8% dintre angajați, iar 17,8% dintre cei ocupați și-au desfășurat activitatea fără forme legale.

Rata generală a șomajului a fost de 3,9%, în scădere cu 1 punct procentual față de trimestrul IV 2023. Tinerii de 15-24 de ani sunt cei mai afectați de lipsa locurilor de muncă, având o rată a șomajului de 17,6%, cea mai ridicată dintre toate categoriile de vârstă.

În timp ce șomajul a scăzut, rămâne de văzut dacă tendința de reducere a ratei de participare la forța de muncă și creșterea muncii informale vor afecta stabilitatea pieței muncii în perioada următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 09:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 09:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lanțul american de restaurante fast-food McDonald’s a dezmințit oficial informațiile potrivit cărora ar intenționa să revină în Rusia. „Poziția noastră este clară și rămâne neschimbată”, se arată într-un comunicat al companiei publicat pe pagina filialei sale din Ucraina, pe rețeaua X (fostul Twitter).

Declarația vine după ce s-a aflat că McDonald’s a depus o cerere de reînnoire a mărcilor comerciale în Rusia, fapt ce a alimentat speculații privind o posibilă revenire pe piața rusă. Compania a explicat însă că acțiunea are scopul de a proteja proprietatea intelectuală, nu de a relua activitatea.

„Proprietatea intelectuală este unul dintre cele mai valoroase active ale noastre. McDonald’s își reînnoiește în mod regulat drepturile asupra mărcilor comerciale în întreaga lume, inclusiv în țările unde nu desfășoară activitate, pentru a proteja brandul”, a precizat compania.

McDonald’s a reamintit că a fost una dintre primele corporații internaționale care au condamnat agresiunea militară împotriva Ucrainei și care și-au închis operațiunile din Rusia, anunțând vânzarea rețelei în mai 2022. „Această decizie reflectă valorile noastre și rămânem fideli acestora”, a subliniat McDonald’s.

Activele McDonald’s din Rusia au fost vândute omului de afaceri din Kemerovo, Aleksandr Govor, care anterior administra restaurantele McDonald’s în Siberia prin franciză. Ulterior, restaurantele au fost rebranduite sub numele „Vkusno – i Tochka” („Gustos – și atât”).

Presa a relatat însă că beneficiarul real al tranzacției ar fi Arsen Kanokov, senator din partea Kabardino-Balkariei și fondatorul companiei „Sindikа”, apropiat de liderul cecen Ramzan Kadîrov. Deși, oficial, Kanokov nu are voie să dețină afaceri, compania familiei sale controlează numeroase active importante în Rusia, inclusiv fostele lanțuri Starbucks și OBI. În consiliul de administrație al „Vkusno – i Tochka” două din cele cinci locuri sunt ocupate de reprezentanți ai „Sindika”.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi