Trump joacă periculos cu dolarul! Sturza: Forțează un dezastru financiar

06 Mart. 2025, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Mart. 2025, 13:50 // Actual //  Ursu Victor

Fostul premier al Republicii Moldova și actual om de afaceri, Ion Sturza, atrage atenția asupra unei crize economice majore care s-ar putea declanșa ca urmare a politicilor comerciale și fiscale ale administrației Trump. Într-o postare recentă, Sturza analizează Dilema Triffin, adică echilibrul fragil dintre rolul dolarului ca monedă de rezervă globală și necesitatea SUA de a menține un deficit comercial constant pentru a furniza dolari pe piețele internaționale.

Potrivit lui Sturza, Trump nu este un strateg, dar are o capacitate instinctivă de a identifica problemele economice critice. Astfel, politica sa de reducere a deficitului comercial și a datoriei naționale de 36 de trilioane de dolari intră în contradicție cu rolul dolarului în economia globală. Dacă SUA nu mai furnizează suficienți dolari pe piețele internaționale, apare o lipsă de lichiditate, afectând comerțul și creșterea economică globală – un fenomen pe care europenii și chinezii îl înțeleg foarte bine. Euro și yuanul devin alternative din ce în ce mai solide la moneda americană.

În același timp, dacă SUA continuă să tipărească dolari și să mențină deficite comerciale uriașe, datoria publică se va acumula la un nivel insuportabil, ceea ce poate submina încrederea în dolar și chiar duce la prăbușirea acestuia. Sturza avertizează că tarifele la import impuse de Trump ar putea accelera aceste procese, punând în pericol stabilitatea financiară globală.

„Așa că, cuplați centurile! Poate să fie mult mai „vesel”…”, avertizează ironic Sturza, subliniind că în spatele excentricităților lui Trump și Elon Musk, se ascund mize economice reale care pot schimba ordinea mondială.

În concluzie, Sturza recunoaște că școala economică americană este cea mai puternică din lume, dar sugerează că viitorul dolarului ar putea depinde de o administrație post-Trump, capabilă să gestioneze echilibrul fragil dintre deficit, datorie și rolul de monedă globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO