VIDEO Oamenii din Stăuceni NU vor gunoiște în localitate. PETIȚIE: ”Îmi exprim dezacordul cu planul Guvernului”

04 Sept. 2023, 14:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Sept. 2023, 14:47 // Actual //  Lupu Eduard

Localnicii din Stăuceni, mun. Chișinău, au inițiat o petiție prin care colectează semnături pentru a nu permite construcția unei gunoiști pe un teren de 20 ha din localitatea lor.

„Prin semnătura mea îmi exprim dezacordul cu planul Guvernului de a construi la Stăuceni un Poligon de deșeuri și solicit conducerii Parlamentului să retragă din procedura legislativă proiectul de lege, care oferă terenul de 20 de ha, pentru construcția Poligonului”, se arată în textul petiției.

Potrivit autorilor petiției, „la sfârșitul lunii august (28.08.2023) autoarea proiectului, Ina Coșeru, a insistat că poligonul va fi construit, precizând că vor fi folosite cele mai performante tehnologii europene”.

„Ne unim forțele și solicităm ca vocea noastră să fie auzită. Cerem Guvernului să renunțe la construcția „Poligonului Stăuceni”, iar Parlamentului îi solicităm să retragă din procedura legislativă proiectul de Lege nr. 476 din 21.12.2022 până la data de 01 octombrie 2023. Cerem garanții publice din partea Președinției, Parlamentului și Guvernului că pe teritoriul comunei Stăuceni nu va fi construit niciun Centru de gestionare a deșeurilor și niciun poligon de stocare a deșeurilor”, se mai menționează în mesaj.

Până la ora publicării articolului, petiția a fost semnată de aproape 1000 de persoane. Semnăturile vor fi acumulate până pe data de 30 septembrie curent.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că în luna februarie curent s-a iscat un adevărat scandal, după ce deputații PAS au înregistrat în Parlament și au inclus pe ordinea de zi a unei ședințe plenare un proiect ce prevede construcția unei gunoiște în imediata apropiere de localitatea Stăuceni.

După ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a tras un semnal de alarmă, documentul a fost retras de pe agenda Legislativului, dar recent, deputatul PAS, Ina Coșeru, a precizat că la această inițiativă nu s-a renunțat.

VIDEO Proiectul „gunoiștii de la Stăuceni”, scos de pe ordinea de zi a Parlamentului. Coșeru: Solicit retragerea

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău