VIDEO Primele trei vinuri din Republica Moldova, îmbuteliate în sticle PET, au trecut testul sommelierului Mihai Druţă

28 Sept. 2024, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 10:51 // Actual //  bani.md

Mihai Druţă, sommelierul de top al Republicii Moldova, a degustat şi analizat cele trei vinuri din Seria Smartpacking, lansate recent de către vinăria Castel Mimi, în cadrul emisiunii sale de autor „Un Vin Bun cu Mihai Druţă”. Este vorba de vinurile Cabernet Sauvignon 2022, Sauvignon Blanc 2023 şi Merlot Rosé 2023 îmbuteliate în sticle PET, premieră în industria vinicolă din ţara noastră.

Mihai Druţă a degustat toate cele trei vinuri, două dintre ele deja premiante cu aur la MUNDUS VINI Summer Tasting – Sauvignon Blanc 2023 şi Merlot Rosé 2023.

Sauvignon Blanc „O culoare limpede, cristalină, strălucitoare. O aromă prospătă. O aromă care te face să guști  acest vin, te captează. O aromă neobișnuită pentru sticlele pet. Iar gustul este unul proaspăt, ușor,

Merlot Rosé 2023 „Un vin cu o culoare foarte plăcută, limpede, strălucitoare. Gustul este plăcut, lejer, cu un postgust destul de ușor dulciu. Acest vin se asociază perfect cu salate, mâncăruri din pește”.

Cabernet Sauvignon 2022 „În aromă simțim foarte bine coacăza neagră, niște nuanțe de condimente, piper negru. Iar în gust, este un gust plin, echilibrat, nu este un gust foarte greoi.”

„Aceste vinuri sunt perfect direcționate pentru o categorie de oameni care nu preferă vinuri foarte greoaie, foarte mature”, afirmă sommelierul.

Sommelierul a apreciat greutatea sticlei, designul, faptul că atât sticla PET cât şi dopul sunt în totalitate reciclabile şi a felicitat Castel Mimi pentru asumarea rolului de a proteja mediul ambiant, creând produse prietenoase cu natura, care reuşesc şi în PET să obţină medalii de Aur.

„Producătorul se gândește foarte mult la climă, la încălzirea globală, iar aceste PET-uri sunt făcute dintr-un material care este reciclabil, atât sticla cât și dopul. Aceste vinuri se pot lua ușor la picnic sau transporta, iar sticla este una foarte ușoară, de doar 59 de grame, ceea ce reduce costuri și energie. Ceea ce face ca această sticlă să fie prietenoasă cu mediul. Felicitări pentru o sticlă sută la sută reciclabilă și care are grijă de mediul nostru. Felicitări, Castel Mimi cu această noutate. Eu le găsesc destul de interesante și de ce nu, fiecare din noi merită să le descopere” a conchis Mihai Druţă.

Precizăm că Mihai Druţă este preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Republica Moldova, iar în anul 2019 a obţinut titlul de degustator etalon şi a fost plasat astfel în primii cinci somelieri din lume.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ