VIDEO Profesor american, absolvent al unei universități din Moscova: ”Este cuiul din sicriul Imperiului lui Putin”

30 Dec. 2022, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Dec. 2022, 07:58 // Actual //  bani.md

Michael Alexeev, economist și profesor american de la Universitatea Indiana, care s-a născut la Moscova și a absolvit o facultate acolo, a făcut o analiză a conflictului provocat de Rusia în țara vecină, care a intrat în a 11-a lună. Expertul a spus că războiul din Ucraina ar putea fi ”cuiul din sicriul” Imperiului lui Putin.

Într-un interviu acordat publicației Kiev Post, Alexeev a numit războiul lui Putin unul ”monstruos”, acesta fiind ”o greșeală pentru toți cei implicați”, potrivit Newsweek.

El a mai spus că, în timp ce războiul ar putea avea efecte pozitive pentru Ucraina „pe termen lung”, Rusia ar putea să-și piardă o mare parte din puterea sa globală.

„Singurul lucru pozitiv la care mă pot gândi în ceea ce privește acest război este că poate în sfârșit va pune un cui în sicriul ideii de Imperiu Rus. Poate în sfârșit, va deveni o țară normală”, a declarat Alexeev.

Alexeev a spus într-un articol publicat cu peste 20 de ani în urmă, că Rusia este o țară normală, cu venituri medii. Dar acum el și-a schimbat părerea.

„Din păcate, caracterizarea de atunci a fost greșită”, a spus el. „Rusia nu este o țară normală. Are încă viziunea ei imperială și este rău pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia. Așa că sper că rezultatul acestui război teribil va fi că poate Rusia va deveni în cele din urmă o țară normală”.

Deocamdată, pacea pare puțin probabilă. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat miercuri că negocierile pentru încheierea războiului nu pot continua decât dacă Ucraina este de acord cu recenta anexare de către Rusia a patru teritorii ucrainene, lucru neacceptat de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a opus ferm.

Când Alexeev a fost întrebat dacă există speranță că Ucraina va fi reconstruită după război, el a spus: „Sigur, cred acest fapt, el ar putea fi pe termen lung un lucru bun pentru Ucraina, pentru că acest război a întărit de fapt identitatea națională a Ucrainei”.

„Da, este o cantitate uriașă de distragere a atenției, dar sunt sigur că Occidentul va ajuta foarte mult la construcție, reconstrucție. Uitați-vă doar la Germania și la Japonia. Țările au fost distruse complet în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acum sunt unele dintre cele mai dezvoltate și mai bogate țări din lume. Și sper că același lucru se va întâmpla și cu Ucraina”.

Alexeev a spus că a crescut la Moscova și a urmat o facultate acolo înainte de a se muta în Statele Unite pentru a-și continua studiile la Universitatea Duke. În timp ce expertiza sa se referă în principal la economiile Rusiei și ale fostei Uniuni Sovietice, Alexeev a subliniat că el nu nutrește simpatii sovietice. Părinții săi s-au născut în Ucraina, iar mama sa, Ludmila Alexeeva, a fost un proeminent disident sovietic care a co-fondat Grupul Helsinki din Moscova, o organizație binecunoscută pentru drepturile omului.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău