VIDEO Rolul și misiunea Comisiei Electorale Centrale în an electoral

11 Oct. 2024, 09:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2024, 09:24 // Actual //  bani.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) este un organ de stat independent, înfiinţat pentru realizarea politicii electorale în scopul unei bune desfăşurări a alegerilor, pentru supravegherea şi controlul respectării prevederilor legale privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Misiunea autorității este de a crea condiţii optime pentru ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să-şi poată exercita nestingherit dreptul constituţional de a alege şi de a fi ales în cadrul unor alegeri libere şi corecte.

În perioada electorală, membrii CEC publică lista partidelor şi altor organizaţii social-politice care au dreptul de a participa la alegeri, înregistrează sau refuză candidaţii, iar în cazul referendumului – înregistrează sau refuză partidele în calitate de participanți, elaborează regulamente, monitorizează campaniile electorale ale celor înscriși în cursa pentru prezidențiale și verifică cum sunt cheltuiți banii, cei donați de cetățeni și cei oferiți de stat. La fel, instituția stabileşte cum vor arăta buletinele de vot, lista electorală de bază, cea suplimentară şi cea pentru votarea la locul aflării. Votul în străinătate și corespondență, la fel este în responsabilitatea CEC-ului. Buletinele de vot, în acest caz, ajung cu câteva zile mai devreme. În cazul în care alegătorul, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni la secția de votare, biroul electoral desemnează, la cererea scrisă a acestuia, cel puţin 2 membri care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialul necesar votării la domiciliul acestuia.

În ziua alegerilor, CEC-ul monitorizează atent toți actorii implicați: candidați, partide, instituții private și ale statului, cetățeni, pentru a garanta desfășurarea unui proces democratic. Agitația electorală este interzisă și pedepsită în ziua scrutinelor. Pe parcursul zilei sunt organizate conferințe de presă cu informații actualizate despre numărul persoanelor care au mers la secțiile de votare, per raion și vârstă, iar la finalul zilei, autoritatea adună toate informațiile și prezintă rezultatele preliminare. Un lucru des ignorat de cetățeni, însă foarte important, este buletinul de vot. Acesta poate fi declarat nevalabil dacă: numărul de identificare al circumscripţiei şi numărul de identificare al biroului de votare nu corespund cu cel al circumscripţiei şi al biroului de votare respectiv, a fost aplicată ştampila cu inscripţia „Votat” în mai multe patrulatere, alegătorii au înscris denumiri sau nume suplimentare ale concurenţilor electorali, au fost deformate sau mîzgălite astfel încît nu este clară opţiunea alegătorului.

 

Amintim că alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional vor avea loc în aceeași zi, pe 20  octombrie 2024. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 și 21:00. În cazul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, votarea va avea loc pe 3 noiembrie 2024, în aceleași condiții ca și în primul tur.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO