VIDEO Rolul și misiunea Comisiei Electorale Centrale în an electoral

11 Oct. 2024, 09:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2024, 09:24 // Actual //  bani.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) este un organ de stat independent, înfiinţat pentru realizarea politicii electorale în scopul unei bune desfăşurări a alegerilor, pentru supravegherea şi controlul respectării prevederilor legale privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Misiunea autorității este de a crea condiţii optime pentru ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să-şi poată exercita nestingherit dreptul constituţional de a alege şi de a fi ales în cadrul unor alegeri libere şi corecte.

În perioada electorală, membrii CEC publică lista partidelor şi altor organizaţii social-politice care au dreptul de a participa la alegeri, înregistrează sau refuză candidaţii, iar în cazul referendumului – înregistrează sau refuză partidele în calitate de participanți, elaborează regulamente, monitorizează campaniile electorale ale celor înscriși în cursa pentru prezidențiale și verifică cum sunt cheltuiți banii, cei donați de cetățeni și cei oferiți de stat. La fel, instituția stabileşte cum vor arăta buletinele de vot, lista electorală de bază, cea suplimentară şi cea pentru votarea la locul aflării. Votul în străinătate și corespondență, la fel este în responsabilitatea CEC-ului. Buletinele de vot, în acest caz, ajung cu câteva zile mai devreme. În cazul în care alegătorul, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni la secția de votare, biroul electoral desemnează, la cererea scrisă a acestuia, cel puţin 2 membri care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialul necesar votării la domiciliul acestuia.

În ziua alegerilor, CEC-ul monitorizează atent toți actorii implicați: candidați, partide, instituții private și ale statului, cetățeni, pentru a garanta desfășurarea unui proces democratic. Agitația electorală este interzisă și pedepsită în ziua scrutinelor. Pe parcursul zilei sunt organizate conferințe de presă cu informații actualizate despre numărul persoanelor care au mers la secțiile de votare, per raion și vârstă, iar la finalul zilei, autoritatea adună toate informațiile și prezintă rezultatele preliminare. Un lucru des ignorat de cetățeni, însă foarte important, este buletinul de vot. Acesta poate fi declarat nevalabil dacă: numărul de identificare al circumscripţiei şi numărul de identificare al biroului de votare nu corespund cu cel al circumscripţiei şi al biroului de votare respectiv, a fost aplicată ştampila cu inscripţia „Votat” în mai multe patrulatere, alegătorii au înscris denumiri sau nume suplimentare ale concurenţilor electorali, au fost deformate sau mîzgălite astfel încît nu este clară opţiunea alegătorului.

 

Amintim că alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional vor avea loc în aceeași zi, pe 20  octombrie 2024. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 și 21:00. În cazul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, votarea va avea loc pe 3 noiembrie 2024, în aceleași condiții ca și în primul tur.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ