Un dosar din frauda bancară în care figurează controversatul om de afaceri Ion Lambantu a fost clasat de Procurorul General interimar Ion Munteanu sub ochii șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Suma ar fi de 300 de mii de euro.
„Procurorul General interimar, Ion Munteanu primește plângerea de la Ion Lambantu că este persecutat pe un caz de dosar penal din epopeea fraudei bancare la Procuratura Anticorupție și invocă faptul că procurorul întreprinde acțiuni ilegale. Munteanu retrage dosarul aflat la control de la Procuratura Anticorupție și îl dă la secția de control la PG pentru a-l verifica unde șeful secției este ruda lui Ion Lambantu, Roman Eremciuc. Și această secție nu verifică dosarul, dar îl clasează. Mă interesează reacția Veronică Dragalin, șefa PA. Pentru astfel de combinație plata este 300 mii de euro. Este o schemă simplă cum sunt clasate dosarele pe frauda bancară”, susține omul de afaceri Denis Urechi.
Ion Lambantu este afaceristul, care a figurat în dosarul „furtul miliardului”, fiind reținut în urma perchezițiilor desfășurate la domiciliu și biroul acestuia la data de 11 noiembrie 2020.
Conform procurorilor, prin diferite scheme, Lambantu ar fi luat credite neperformante de la Banca de Economii (BEM) în valoare totală de peste 7 milioane de euro. Acesta a fost cercetat penal pe două capete de acuzare: escrocherie în proporții deosebit de mari și spălarea banilor. Conform rechizitoriului, Lambantu, profitând de diferite persoane, prin diferite scheme ar fi luat și însușit mai multe credite de la Banca de Economii, pe care nu le-a mai returnat.
Numele lui Ion Lambantu a apărut de mai multe ori în spațiul public, acesta fiind învinuit de alți oameni de afaceri de aceleași infracțiuni de care este bănuit de procurori. Astfel, omul de afaceri Denis Urechi a declarat că Ion Lambantu, fostul său partener de afaceri, este „capul grupului criminal care organiza frauda bancară și administra banii furați în scopuri personale”. Potrivit lui Urechi, compania pe care o conducea acesta au intrat în calitate de investitori două persoane, Ion Lambantu și Iurie Drozt, care i-ar fi sugerat să ia un credit. Ulterior, noii săi parteneri de afacere ar fi luat un credit de 1,7 milioane de euro, folosind o cerere falsă și semnătura lui, de asemenea, falsificată. Într-un final, potrivit lui Ureche, banii au fost trimiși pe conturi din offshore.