Slusari developează conservele Moscovei erijate în haine europene

05 Feb. 2024, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2024, 10:08 // Actual //  Lupu Eduard

Dezbaterea asupra revenirii la procurarea gazelor de la Gazprom a stârnit interes în spațiul public, cu acuzații de falsuri și critici asupra deciziilor anterioare. Membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari a adus în discuție afirmațiile președintelui Dodon despre intermediarii folosiți pentru achiziționarea gazului rusesc, considerate drept „breed propagandistic”.

Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, a subliniat că afirmațiile lui Dodon privind intermediarii nu au fost însoțite de explicații cu privire la diferența semnificativă de prețuri. Slusari a susținut că Energocom a asigurat securitatea energetică a Moldovei în mod rațional, procurând gaz la prețuri competitive, mult mai mici decât cele anunțate anterior de către Vadim Ceban. „Interesante aceste discuții despre revenirea la procurarea gazelor de la Gazprom. S-au developat toate conservele Moscovei, erijate în hainele europene”.

Mai mult ca atât, cu toata responsabilitate pot afirma că o companie națională energetică are resurse și capacități să procure în cel mai potrivit timp cantități de gaz, suficiente pentru tot anul 2024, și la prețuri, care vor fi probabil un pic mai mici decât cele anunțate de Vadim Ceban (350-370 dolari)”, a punctat membrul Consiliului Energocom.

Slusari a criticat guvernul anterior pentru greșelile din decembrie 2022-ianuarie 2023 legate de procurarea excesivă a gazului scump, afectând cetățenii și agenții economici. Cu toate acestea, a subliniat că Energocom are resurse și capacități pentru a asigura necesarul de gaz pentru întregul an 2024 la prețuri mai avantajoase.

O problemă semnificativă ridicată în discuție ține de poziția Moldovagaz și posibilitatea ca aceasta să primească indicația de la Moscova să cumpere gaz exclusiv de la Gazprom, indiferent de prețul oferit de Energocom. Această perspectivă a generat preocupări cu privire la securitatea energetică și independența deciziilor Moldovei în domeniul gazelor naturale.

Dezbaterea continuă, iar viitorul politicilor energetice va fi determinat de modul în care autoritățile vor gestiona aceste provocări și vor asigura o abordare sustenabilă și eficientă în procurarea gazelor pentru Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău