(VIDEO) Strategia pentru transport și mobilitate inteligentă pentru municipiul Chișinău. Pilonii pe care se bazează

16 Iun. 2021, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Iun. 2021, 12:41 // Actual //  MD Bani

Primăria Chișinău, cu suportul PNUD Moldova și al Republicii Cehe, a elaborat Strategia pentru transport și mobilitate inteligentă pentru municipiu, precum și planul de acțiuni aferent. Documentele au fost prezentate azi, 16 iunie 2021, la un eveniment public cu participarea reprezentaților direcțiilor relevante din cadrul Primăriei Chișinău, Poliția Republicii Moldova și societatea civilă.

Strategia elaborată va contribui la dezvoltarea unui sistem inteligent de transport pentru municipiu, practic și rentabil, care mizează pe sisteme inteligente de gestionare și fluidizare.

„Tehnologiile digitale au potențialul de a revoluționa modul în care ne mișcăm, făcând mobilitatea noastră mai inteligentă, mai eficientă și, de asemenea, mai ecologică. Această strategie dar și experiența echipei cehe de experți ne va ajuta să aplicăm practicile europene moderne de planificare a mobilității și de gestionare a traficului în Chișinău”, a afirmat Victor Chironda, vice-primarul municipiului Chișinău.

Proiectul strategiei și planului de acțiuni au fost pregătite de compania „Smart Plan” din Republica Cehă. Pe parcursul anului 2020, echipa de experți, ghidată de Miroslav Svítek, profesor al Universității Tehnice Centrale din Praga, a colectat și a analizat date care reflectă situația în domeniul planificării și gestionării transportului în municipiu.

Pilonii pe care se bazează strategia:

  1. managementul traficului;
  2. transportul public/,
  3. parcările;
  4. transportul alternativ (biciclete, trotinete electrice);
  5. siguranța rutieră;
  6. electromobilitatea;
  7. sistemul central de transport inteligent.

Strategia propune soluții și pași concreți pe care Chișinăul trebuie să îi facă pentru a asigura gestiunea eficientă a parcărilor în oraș, pentru a îmbunătăți sistemul de transport public, a organiza și fluidiza traficul, dar și pentru a dezvolta o infrastructură funcțională și adaptată pentru transportul alternativ și electromobilitatea.

Prin asistența tehnică și sprijinul de specialitate pentru strategia și planul de acțiune pentru transportul și mobilitatea inteligentă, autoritățile de la Chișinău vor putea învăța din experiența și abordările cehe și europene în practicile moderne de planificare a mobilității și de gestionare a traficului, care vor asigura în cele din urmă echitate în accesul tuturor grupurilor sociale la infrastructura urbană și va crește calitatea vieții în Chișinău.

Astăzi, 16 iunie, a avut loc evenimentul de prezentare care a dat startul procesului de consultare publică a documentului, care va dura două săptămâni.

Toți cei interesați vor avea posibilitatea să îl analizeze și să vină cu solicitări de clarificare sau propuneri și sugestii de îmbunătățire.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO