VIDEO Un nou laborator digital, inaugurat la Liceul Teoretic Bulgar „Vasil Levski” din Chișinău

13 Nov. 2023, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Nov. 2023, 17:27 // Actual //  bani.md

În secolul 21, sistemul de învățământ trebuie să meargă pas în pas cu evoluția tehnologică! Asta se va întâmpla de acum încolo la Liceul teoretic bulgar „Vasil Levski” din capitală, unde a fost inaugurat un laborator digital, cu tehnologii de ultimă generație. Elevii de acolo își vor putea dezvolta abilitățile tehnologice grație programelor „Crearea oportunităților de reziliență economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor refugiate din Ucraina” și „Tekwill în Fiecare Școală”, cu susținerea UN Women și Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

În cadrul laboratorului se vor desfășura cursuri de design grafic, proiectare și dezvoltare web și multe altele. O altă parte bună e că vor avea acces la toate acestea nu doar elevii, dar și alți localnici, copiii refugiaților ucraineni și alți entuziaști ai tehnologiei. Școlarii deja au început lucrul în laborator și sunt entuziasmați de perspectivele care li se deschid.

„Noi cunoaștem că viitorul aparține digitalului. Îmi este foarte plăcut să văd că așa tineri ca voi vor începe de pe acum să beneficieze de competențe în domeniul IT, cee ace este un început foarte bun pentru voi. Iată de ce, Ambasada SUA este focusată, împreună cu partenerii noștri, inclusiv cei locali, pe dezvoltarea competențelor digitale, fapt pentru care am și început cu dotarea școlilor”, a declarat Laura Hruby, adjunct al șefului de misiune al Ambasadei SUA la Chișinău.

Tatiana Udrea, coordonatoare Program Abilitarea Economică a Femeilor a precizat următoarele:

„Ne bucură mult faptul că, pentru că reprezint UN Women, să văd aici multe fete, pentru că așa cum am și mai spus-o, încercăm să atragem cât mai multe femei, întrucât aici întâmpinăm unele dificultăți pe care încercăm să le rezolvăm. Cu vreo 20 și ceva de ani în urmă, când eram la școală, aveam un singur calculator și scriam totul în caiete. Era totul foarte dificil. Voi, acum aveți așa un laborator, la care noi nici nu visam”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Pentru noi, ca sector, este foarte important, pentru că domeniul IT mereu se dezvoltă și este într-o continuă schimbare. Este evident că fără laptop-uri bune, computere performante sau altă tehnică, uneori este imposibil să creezi ceva. Pentru a putea studia, este nevoie de a avea acces la tehnica de pe care poți studia”, a spus Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC.

Laboratorul Digital este rezultatul unui efort de renovare considerabil, cu costuri estimate la 120,000 de lei și este echipat cu tehnologie de ultimă generație în valoare de 485,000 lei.

„Mă bucur foarte mult pentru faptul că rețeaua laboratoarelor digitale se extinde în Republica Moldova. Eu am participat la lansarea și altor laboratoare digitale, de aceea pot să compar, am perspectivă. Este foarte important ceea ce însușiți dvs. pentru că competența digitală este una foarte importantă pentru timpul în care trăim. O să vă fie foarte utilă tuturor. Este un efort al mai multor actori, a mai multor parteneri ca acest proiect să fie posibil, de aceea mulțumesc, din numele Ministerului Educației, partenerilor. pentru tot sprijinul”, a declarat Adriana Cazacu, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

În cadrul programului au fost deschise 5 astfel de laboratoare, dintre care 3 în regiuni și 2 în Chișinău, 3500 de copii având astfel oportunitatea să participe la training0uri și să obțină noi cunoștințe și competențe.

 

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală