Reducerea tarifului la gaz! Parlicov: Sper să găsim posibilitatea dacă vom procura metan la prețuri mai bune

13 Nov. 2023, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Nov. 2023, 15:11 // Actual //  Lupu Eduard

Tarifele la gaz s-ar putea reduce doar în condițiile în care vor fi procurate volume adiționale la prețuri mai bune, potrivit declarației ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„La moment tot ce pot promite consumatorilor este că vom avea prețuri fixe la gaz. Eu sper să găsim posibilitatea reducerii tarifelor în condițiile procurării volumelor adiționale la prețuri și mai bune. Însă la moment, nu promit ceea ce nu pot livra. La moment suntem siguri că prețurile nu vor crește”, a punctat ministrul.

Unul din motive pentru care tariful la gaz nu scade, afirmă Victor Parlicov, este recenta majorare a costului de transport al metanului.

„Componenta de transport și cea de distribuție se iau în calcul când se stabilesc tarifele. Asta a fost unul din motive, chiar dacă ne-am fi dorit să reducem tarifele pentru consumatorii casnici, nu putem merge pe această cale”, a precizat ministrul Energiei.

În data de 27 octombrie, ANRE a aprobat majorarea tarifelor la transportul de gaze. Astfel, tariful la puncte de ieșire în rețelele de distribuție a gazelor naturale și grupul de puncte de ieșire spre consumatorii, instalațiile de utilizare ale cărora sunt racordate la rețeaua de transport al gazelor naturale a fost stabilit la 210,6 lei, față de 373,76 lei pentru mia de metri cubi, față de cât a cerut Vestmoltransgaz.

Tariful de intrare a fost stabilit de 220,6 lei, comparativ cu 356,19 lei la mia de metri cubi comparativ cu cât a cerut Vestmoldtransgaz, inclusiv către țările vecine, și 235,3 lei pentru mia de metri cubi, față de 332,52 lei la ieșire.

În prezent, prețul metrului cub de gaz pentru populație este de 18,05 lei și s-a redus la începutul lunii iunie de la 29,27 lei metrul cub.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău