(VIDEO) Viorel Prisăcari, Vilador: Antreprenoriatul social are viitor. „Dacă nu ne implicăm noi, atunci cine?”

04 Nov. 2021, 15:10
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
04 Nov. 2021, 15:10 // Oameni şi Idei //  MD Bani

În cadrul unei ample companii de promovare a antreprenoriatului social, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) vor fi prezentate o serie de istorii de succes. Una dintre ele este și istoria întreprinderii „Vilador”.

În august 2014, Viorel Prisăcari împreună cu familia a lansat o fermă de caprine: SRL „Prisvio” (Vilador). Familia are grijă de tot procesul, de la creșterea furajului, îngrijirea „căprițelor” la procesarea laptelui. La moment, Vilador comercializează, pe piața internă, produse din lapte de capră: lapte pasteurizat, brânză din lapte de capră cu denumirea de origine protejată „Brânză de Măgura”, iaurt, caș dulce și cașcaval. De asemenea, ferma practică și activități sociale, activități prietenoase mediului, mai exact turismul ecologic și amenajarea spațiilor publice din localitate.

Pe lângă producerea produselor din lapte de capră, Vilador prestează și servicii de turism agricol, ecologic. La ei sunt disponibile 14 locuri de cazare pentru turiști. Ajungând aici, vizitatorii au posibilitatea  să ia parte la lucrările din gospodărie. De asemenea, aceștia sunt asigurați cu produse naturale din lapte de capră. Pe lângă toate acestea, pot admira împrejurimile Movila Măgura.

„Avem planuri de dezvoltare în continuare. Ne propunem să prestăm servicii de turism ecologic. Ne dorim să valorificăm la maxim potențialul turistic al dealului Movila Măgura, în preajma căruia ne și aflăm.”

Pe viitor intenționează să extindă gama de produse din lapte de capră. Produsele de la Vilador sunt BIO, conțin doar ingrediente naturale: lapte, cheag natural și sare alimentară.

Întreprinderea administrată de Viorel Prisacari se implică și în activități sociale ce contribuie la dezvoltarea localității în care activează prin amenajarea spațiilor publice. El consideră că agenții economici sunt cei care ar trebuie să se implice în astfel de activități.

„Întreprinderea noastră, pe lângă producere pentru activitate economică încearcă să se implice cât mai mult în antreprenoriatulul social care constă în prestarea diferitor servicii de întreținere a localității unde ne aflăm. Ne implicăm la amenajarea stadionului, cimitirului. Pe viitor planificăm și mai mult să contribuim la dezvoltarea societății atât din localitate cât și din întreaga regiune. Consider că antreprenoriatul social reprezintă o activitate benevolă și în același timp benefică pentru societate, pentru locuitorii din zonă. Dacă nu ne implicăm noi, atunci cine?”

Viorel Prisăcari consideră că antreprenoriatul social are viitor, întrucât această activitate începe a se dezvolta, puțin câte puțin, și în Republica Moldova.

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău