Fabrica de vinuri spumante Vismos din Chișinău – este în curs de lichidare, potrivit anunțului companiei, care mai spune că datoriile creditorilor sunt acceptate în termen de două luni.
Embargoul asupra vinurilor impus de Federația Rusă în martie 2006 a avut un impact puternic asupra activităților întreprinderii, deoarece Vismos s-a concentrat în principal pe piața rusă. Revenirea pe piața rusă la un an după embargou nu a salvat situația. Prin urmare, fabrica a abandonat producția unor vinuri din cauza nerentabilității acestora, apoi a încetat să producă vinuri spumante Vismos, care s-au dovedit a fi mai scumpe decât concurenții din Rusia. Compania a rămas să vândă doar divinuri și țuică, iar fabrica a lucrat la divinuri până la al doilea embargo rusesc, care a avut loc în septembrie 2013. După ce livrările pe piața rusă au fost din nou oprite, compania a încercat să găsească piețe alternative pentru produsele sale, dar volumele de export nu au fost la fel de mari ca livrările anterioare către Rusia, care au fost posibile mai devreme datorită investițiilor mari făcute pentru a asigura un nivel ridicat de vânzări pe piața rusă direct prin casa comercială „Aroma”. Drept urmare, proprietarii Vismos au început să scape de activele întreprinderii în etape, punând la vânzare podgorii, o fabrică de prelucrare primară a strugurilor din satul Moscovei, raionul Cahul.
Astfel, în anul 2019 compania Purcari Wineries a finalizat achiziția activelor cramei Vismos în Moldova, inclusiv 263 hectare de viță de vie și o platformă de producere pentru vinificația primară, capabilă să proceseze până la 8.000 tone de struguri (echivalentul a circa 5 milioane litri de vin sau 6,7 milioane sticle).
Tranzacția a fost structurată ca și achiziție de active, cu plata în două tranșe, 0,76 milioane euro fiind plătite la încheierea tranzacției și 1,49 milioane euro urmând a fi achitate până în martie 2020, se arată în raportul trimestrial al vinăriei.
Prețul plătit este de aproape două ori mai mic decât prețul de 4 milioane euro cerut de Vismos. E adevărat că Vismos (controlată de niște afaceriști ruși prin firme offshore) de 6 ani se chinuia cu vânzarea acestor active.
Rise.md scria în anul 2016 că doi afaceriști ruși, frații Pavel și Valeriu Zadorin au folosit o companie offshore pentru a împrumuta peste 5 milioane de euro fabricii de vin din Chișinău, Vismos pe care tot ei o dețin. Asta arată documentele avocaților Mossack Fonseca, la care cei doi au apelat pentru a înființa o companie în Insulele Virgine Britanice. Miza unei astfel de tranzacții ar fi spălarea de bani, susțin experții consultați de RISE. Conectați la piața alcoolului din Federația Rusă și Transnistria, în ultimii ani, rușii și-au mutat în paradisuri fiscale mai multe afaceri, inclusiv pe cea din Republica Moldova.