Vine frigul! Putin își freacă palmele să închidă robinetul la metan. Moldovagaz are datorii de 2,5 miliarde de lei

04 Iul. 2022, 11:15
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2022, 11:15 // Slider //  Lupu Eduard

Moldovagaz nu a mizat niciodată pe majorarea tarifelor la gaz cu orice preț. Muncim în folosul consumatorilor. Situația este că prețul de achiziție în prezent (696 de dolari SUA/1000 de metri cubi) este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie (980 de dolari). Dacă înmulțim cu volumul consumului de gaze din iulie, care este de 26 de milioane de metri cubi, atunci diferența va fi de peste 7 milioane de dolari, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban într-o postare pe Telegram.

Potrivit președintelui Moldovagaz, doar în 2022, compania a acumulat devieri financiare negative de tarif de la costul achiziționării gazelor naturale pentru 783 milioane lei. „Dacă luăm în considerare abaterile financiare pe ultimul an (1,7 miliarde lei), atunci suma totală a abaterilor va fi de circa 2,5 miliarde lei”.

„Pe lângă plata gazului, avem și cheltuieli pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale. Pentru luna iulie, această sumă a cheltuielilor va fi de la 120 la 140 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale. Ținând cont de faptul că la data de 1 iulie pe conturile companiei erau doar 14 milioane lei, putem spune că nu vom putea efectua toate plățile integral”, a punctat Ceban.

Președintele companiei afirmă că Moldovagaz are datorii de 107 mil. de lei față de bugetul de stat.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc 100%. Iar tariful pe care îl achită consumatorii casnici este de 18,62 le metrul cub.

În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

În data de 7 aprilie, Parlamentul a votat modificarea legii gazelor care prevede asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Legea prevede și crearea rezervelor de gaz. În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar vor fi pasibili sancționării.

Federația Rusă folosește arma gazului pentru a șantaja Republica Moldova. Cele mai recent exemplu, iarna anului 2022 când Gazprom amenința Chișinăul cu deconectarea gazului în caz de neplată a avansului până în data de 20 a fiecărei luni. Or, Executivul a fost obligat să intervină prin Energocom prin acordarea subvențiilor în avans, dar și a achitării a o parte din datoria Termoelectrica către Moldovagaz.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău