Vine frigul! Putin își freacă palmele să închidă robinetul la metan. Moldovagaz are datorii de 2,5 miliarde de lei

04 Iul. 2022, 11:15
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2022, 11:15 // Slider //  Lupu Eduard

Moldovagaz nu a mizat niciodată pe majorarea tarifelor la gaz cu orice preț. Muncim în folosul consumatorilor. Situația este că prețul de achiziție în prezent (696 de dolari SUA/1000 de metri cubi) este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie (980 de dolari). Dacă înmulțim cu volumul consumului de gaze din iulie, care este de 26 de milioane de metri cubi, atunci diferența va fi de peste 7 milioane de dolari, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban într-o postare pe Telegram.

Potrivit președintelui Moldovagaz, doar în 2022, compania a acumulat devieri financiare negative de tarif de la costul achiziționării gazelor naturale pentru 783 milioane lei. „Dacă luăm în considerare abaterile financiare pe ultimul an (1,7 miliarde lei), atunci suma totală a abaterilor va fi de circa 2,5 miliarde lei”.

„Pe lângă plata gazului, avem și cheltuieli pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale. Pentru luna iulie, această sumă a cheltuielilor va fi de la 120 la 140 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale. Ținând cont de faptul că la data de 1 iulie pe conturile companiei erau doar 14 milioane lei, putem spune că nu vom putea efectua toate plățile integral”, a punctat Ceban.

Președintele companiei afirmă că Moldovagaz are datorii de 107 mil. de lei față de bugetul de stat.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc 100%. Iar tariful pe care îl achită consumatorii casnici este de 18,62 le metrul cub.

În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

În data de 7 aprilie, Parlamentul a votat modificarea legii gazelor care prevede asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Legea prevede și crearea rezervelor de gaz. În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar vor fi pasibili sancționării.

Federația Rusă folosește arma gazului pentru a șantaja Republica Moldova. Cele mai recent exemplu, iarna anului 2022 când Gazprom amenința Chișinăul cu deconectarea gazului în caz de neplată a avansului până în data de 20 a fiecărei luni. Or, Executivul a fost obligat să intervină prin Energocom prin acordarea subvențiilor în avans, dar și a achitării a o parte din datoria Termoelectrica către Moldovagaz.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 13:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 13:32 // Actual //  Lupu Eduard

Locuitorii de la Hîncești și Cahul vor achita tarife mai mici la apă și canalizare, potrivit deciziei ANRE.

La Hîncești, tariful aprobat pentru apă este de 27,16 lei/m³, cu 1,7% mai puțin față de tariful precedent, iar tariful pentru serviciul de canalizare va fi redus cu 16,8%, ajungând la 10,07 lei/m³. Pentru persoanele juridice, tariful pentru apă și canalizare rămâne neschimbat, fiind de 50,28 lei/m³ și respectiv 23,51 lei/m³.

La Cahul, locuitorii vor achita un tarif pentru apă de 21,02 lei/m³, cu 3,8% mai puțin față de tariful anterior, iar pentru canalizare, tariful va fi de 21,02 lei/m³, cu o reducere de 3,8%. Pentru persoanele juridice, tariful pentru apă și canalizare rămâne neschimbat, fiind de 22,45 lei/m³ și respectiv 15,30 lei/m³.

În contrast, ANRE a aprobat tarife mai mari la apă pentru locuitorii din Strășeni, de 20,73 lei/m³, comparativ cu 20,74 lei/m³ anterior, dar tarife mai mici pentru canalizare, de 12,93 lei/m³ față de 14,54 lei/m³.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău