Vinificatorul moldovean Purcari Wineries finalizează achiziţia a 76% din acţiunile cramei Angel’s Estate din Bulgaria

11 Oct. 2022, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Oct. 2022, 14:10 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul de vinuri Purcari Wineries (simbol bursier WINE) a anunţat finalizarea achiziţiei a pachetului majoritar de 76% din acţiunile cramei Angel’s Estate din Bulgaria, potrivit unui raport publicat la Bursă.

Angel’s Estate este o cramă cu ciclu complet de producţie localizată lângă Stara Zagora, în una din cele mai proeminente regiuni vinicole din Bulgaria, Câmpia Tracica. Crama deţine aproximativ 100 ha de podgorii, capacitatea anuală de producţie depăşind un milion de sticle, incluzând unele dintre cele mai cunoscute branduri de vin in Bulgaria, precum Angel şi Stallion. În raport nu este menţionată valoarea pachetului de acţiuni.

„Achiziţia Angel’s Estate este un pas spre realizarea viziunii noastre de a deveni campionul vinicol incontestabil în Europa Centrală şi de Est, acţionând ca un consolidator al acestei industrii fragmentate. Adăugăm grupului nostru o nouă geografie, un mare privilegiu de a construi pe baza tradiţiilor vinicole milenare existente ale Bulgariei, inclusiv prin extinderea activităţilor de export ale Angel’s Estate. Anticipăm sinergii puternice de la venirea Angel’s Estate în familia Purcari”, spune, Eugen Comendant, director operaţional, Purcari Wineries.

Purcari a înregistrat venituri de 124 de milioane de lei în primele şase luni ale anului, în urcare cu 16%, şi un profit net de 20,8 milioane de lei, reprezentând un avans de 2% faţă de S1/2021. Cea mai mare creştere a vânzărilor a fost raportată în Republica Moldova, plus 44%

Acţiunile WINE au pierdut 40,7% de la începutul anului, pe tranzacţii de 110 milioane de lei. Cu o capitalizare de 354 milioane de lei, compania este deţinută în proporţie de 20% de Amboselt Universal, fond cu sediul în Insulele Virgine ale Regatului Unit, unde Victor Bostan, fondatorul Purcari, deţine majoritatea capitalului social.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău