Vladimir Putin, părăsit de unul dintre cei mai importanți aliați: Sancțiunile sunt sancțiuni. Nu le putem încălca

17 Iun. 2022, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iun. 2022, 11:29 // Actual //  bani.md

Președintele Kazahstanului, Kassym-Iomart Tokayev, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat unui canal de televiziune rusesc, că țara sa nu intenționează să încalce sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

Într-un interviu acordat postului Rossia-24, Tokayev a precizat că toate comentariile anterioare ale oficialilor kazahi că sancțiunile vor fi respectate sunt corecte.

„Sancțiunile sunt sancțiuni. Nu le putem încălca, mai ales pentru că primim avertismente despre posibile așa-zise sancțiuni secundare împotriva economiei noastre din Occident, dacă am încălcat sancțiunile

Dar subliniez, continuăm să lucrăm cu guvernul rus, aș spune într-o manieră intensificată și să ajungem la acordurile necesare, fără încălcarea sancțiunilor“, a declarat Kassym-Iomart Tokayev, potrivit intellinews.com.

Liderul din Kazahtan a menționat însă că țara nu renunță total la relațiile cu Rusia și și-a reconfirmat apartenența la Uniunea Economică Eurasiatică (EEU) și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), conduse de Rusia.

De la învazia Rusiei în Ucraina, autoritățile din Kazahstan au evitat să condamne dur Moscova, dar au dat un semnal clar în 9 mai când țara a refuzat să organizeze o paradă de Ziua Victoriei.

Atunci, prezentatorul de televiziune rusă Tigran Keosayan, despre care s-a vorbit uneori drept un „câine de atac” a Kremlinului, a reacționat și a spus că fostul stat sovietic ar trebui „să se uite la Ucraina cu atenție, să se gândească serios“.

În plus, Tokayev a minimizat implicarea Direcției Principale a Statului Major al Federației Ruse în Kazahstan pentru a ajuta la înăbușirea tulburărilor din așa numita „Ianuarie sângeroasă“. La începutul acestui an, oamenii au ieșit în stradă în Kazahtan nemulțumiți de creșterea prețurilor la gaze. Guvernul a fost demis, iar reședința președintelui a fost incendiată. Mai mulți analiști au spus atunci că Tokayev a fost amenințat de o posibilă lovitură de stat.

El a ținut să sublinieze faptul că forțele ruse și alte forțe ale OTSC nu s-au angajat în niciun fel de operațiuni de menținere a păcii și că unii oameni „denaturat întreaga situație”, susținând că Rusia a „salvat“ Kazahstanul. Tokayev a spus că forțele ruse nu au tras niciun glonț și au plecat din țară după zece zile.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO