Vladimir Putin, pregătit să apeleze la „Planul B” pentru a învinge Ucraina

14 Ian. 2023, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Ian. 2023, 16:12 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit analistului militar american Nikolai Petrov, Occidentul continuă să sprijine militar Ucraina, în ciuda nemulțumirilor minorităților politice din guvernele țărilor implicate. Dar nemulțumirea latentă poate degenera în opoziție organizată.

Rusia a adoptat o poziție de expectativă, deoarece este convinsă că poate obține mai mult decât a făcut până acum, scrie publicația americană Newsweek.

„Planul B al președintelui rus Vladimir Putin este de a aștepta până când partea ucraineană se va speria și partea occidentală se va retrage, pentru că atunci va putea sărbători o victorie relativă”, scrie autorul articolului din Newsweek. De asemenea, acesta a menționat că Rusia este dispusă să aștepte mai mult decât Ucraina.

Anterior, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că Occidentul ar trebui să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina. În același timp, oficialii occidentali consideră că Ucraina nu poate întreprinde acțiuni militare fără sprijinul lor. Fără arme occidentale, Ucraina nu poate spera să cucerească un teritoriu semnificativ.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a calificat planul de pace al Kievului drept „o iluzie”. Kremlinul nu dă niciun semn de renunțare la obiectivele sale maximaliste de război, care par să includă în continuare schimbarea regimului din Ucraina.

Putin pare să joace un joc de așteptare

„Cred că ambele părți se pregătesc pentru ofensive și ambele sunt sigure că pot obține mai mult decât au acum”, a spus el. „De aceea nu există un teren comun și nimeni nu se poate gândi la negocieri în curând înainte ca aceste ofensive să înceapă. Nu există niciun motiv pentru a ne aștepta ca Putin să schimbe cursul, a mai spus Petrov.

„El va aștepta ca partea ucraineană să piardă orice capacitate reală de a se apăra. Acest lucru este legat de factori umani, de arme. În opinia sa – și este de înțeles – Rusia este mult mai pregătită să aștepte mai mult timp decât Ucraina. Cred că planul B al lui Putin este de a aștepta până când partea ucraineană, până când partea occidentală, va fi epuizată și apoi va putea sărbători o victorie relativă”, a spus el.

Principalii parteneri externi ai Ucrainei din cadrul Uniunii Europene și NATO nu par să se dezică încă de sprijinul acordat Kievului, în ciuda minorităților zgomotoase de la periferia politică din Statele Unite și din alte părți care își exprimă îngrijorarea cu privire la continuarea sprijinului acordat Ucrainei.

Putin, a spus Petrov, va spera ca nemulțumirea care mocnește să evolueze într-o opoziție mai organizată.

„Pe măsură ce trece timpul, apar noi probleme și, dacă nu văd niciun rezultat pozitiv al eforturilor uriașe care au fost deja depuse, ar fi destul de firesc ca europenii, de exemplu, să se întrebe ce a mers prost și dacă este nevoie să continue aceste eforturi”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău