Vor fi valorificate și cele 1,5 mln EUR în cadrul proiectului „Transportul energiei electrice de către „Moldelectrica”

17 Nov. 2021, 16:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Nov. 2021, 16:47 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr. 4 la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții, privind implementarea proiectului „Transportul energiei electrice de către „Moldelectrica”, semnat la 26 iunie 2012 și elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, proiectul are drept scop prelungirea termenului de disponibilitate – până la 30 decembrie 2022, în vederea valorificării ultimei tranșe de 1,5 milioane euro din contractul de finanțare încheiat cu BEI pe proiectul „Transportul energiei electrice”, implementat de Î.S. „Moldelectrica”.

Acest proiect va contribui la securitatea energetică a țării, menținerea eficienței serviciului de transport al energiei electrice şi la fortificarea siguranței în funcționarea rețelelor de tensiune înaltă.

De menționat că disponibilitatea mijloacelor financiare va permite Î.S. „Moldelectrica” să finalizeze ultima licitație pe acest proiect „C”, privind reconstrucția substațiilor electrice.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău