Vremuri și mai grele pentru fumători! Surpriza pe care a pregătit-o statul

18 Feb. 2023, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Feb. 2023, 10:34 // Actual //  bani.md

Parlamentul a adoptat în a doua lectură o lege care introduce un sistem de trasabilitate pentru tutun și produse similar.

Acestea sunt prevederile modificărilor la Legea privind controlul tutunului, la Codul contravențional, la Legea privind supravegherea sănătății publice, la Legea privind comerțul intern, la Legea privind reglementarea afacerilor prin autorizare și la Codul penal, care au ca scop combaterea comerțului ilicit cu produse din tutun, în special pentru a armoniza legislația antitabac cu Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului.

Proiectul de lege reglementează, de asemenea, drepturile și obligațiile, precum și interdicțiile privind importul de tutun și produse similare (produse din plante de fumat și produse care conțin nicotină, inclusiv țigări electronice). Legea privind controlul tutunului va fi completată de un articol special privind Registrul de stat al echipamentelor de fabricare a produselor din tutun, care va fi ținut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. În același timp, vor fi introduse cerințe de notificare a noilor produse din tutun, inclusiv a țigărilor electronice, precum și cerințe pentru produse similare care să precizeze conținutul de nicotină, volumul maxim al cartușelor de țigări electronice etc.

Una dintre prevederile importante ale proiectului de lege este asigurarea securității lanțului de aprovizionare și prevenirea comerțului ilicit cu tutun și produse similare prin introducerea unui sistem de trasabilitate a produselor: toate pachetele de tutun și produse similare introduse pe piață trebuie să aibă un cod/marcă de identificare unic(ă) cu informații despre produs, scopul acestuia, data, ora, locul de fabricație, echipamentul care îl produce, țara căreia îi este destinat etc.

De asemenea, modificările prevăd pedepse penale pentru producerea, punerea în circulație și utilizarea timbrelor de accize contrafăcute, cu sancțiuni economice în valoare de 125.000-250.000 de lei. În plus, va fi interzis consumul de tutun și produse conexe în spațiile comune ale blocurilor de locuințe și cămine, pe balcoanele caselor (apartamente, cămine), precum și pe teritoriul adiacent stațiilor de autobuz public pe o rază de 10 metri.

Potrivit Ministerului Sănătății, Republica Moldova este unicul stat din regiunea europeană a OMS în care tendința de creștere a consumului de tutun a fost în ultimii ani, în special datorită consumului de produse noi, inclusiv țigări electronice și cu arome. Ministerul Sănătății consideră că legislația ar trebui să fie aplicabilă tuturor tipurilor de produse din tutun, astfel încât consumul să poată fi redus pentru a proteja sănătatea populației, în special a tinerilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!