Vremuri și mai grele pentru fumători! Surpriza pe care a pregătit-o statul

18 Feb. 2023, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Feb. 2023, 10:34 // Actual //  bani.md

Parlamentul a adoptat în a doua lectură o lege care introduce un sistem de trasabilitate pentru tutun și produse similar.

Acestea sunt prevederile modificărilor la Legea privind controlul tutunului, la Codul contravențional, la Legea privind supravegherea sănătății publice, la Legea privind comerțul intern, la Legea privind reglementarea afacerilor prin autorizare și la Codul penal, care au ca scop combaterea comerțului ilicit cu produse din tutun, în special pentru a armoniza legislația antitabac cu Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului.

Proiectul de lege reglementează, de asemenea, drepturile și obligațiile, precum și interdicțiile privind importul de tutun și produse similare (produse din plante de fumat și produse care conțin nicotină, inclusiv țigări electronice). Legea privind controlul tutunului va fi completată de un articol special privind Registrul de stat al echipamentelor de fabricare a produselor din tutun, care va fi ținut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. În același timp, vor fi introduse cerințe de notificare a noilor produse din tutun, inclusiv a țigărilor electronice, precum și cerințe pentru produse similare care să precizeze conținutul de nicotină, volumul maxim al cartușelor de țigări electronice etc.

Una dintre prevederile importante ale proiectului de lege este asigurarea securității lanțului de aprovizionare și prevenirea comerțului ilicit cu tutun și produse similare prin introducerea unui sistem de trasabilitate a produselor: toate pachetele de tutun și produse similare introduse pe piață trebuie să aibă un cod/marcă de identificare unic(ă) cu informații despre produs, scopul acestuia, data, ora, locul de fabricație, echipamentul care îl produce, țara căreia îi este destinat etc.

De asemenea, modificările prevăd pedepse penale pentru producerea, punerea în circulație și utilizarea timbrelor de accize contrafăcute, cu sancțiuni economice în valoare de 125.000-250.000 de lei. În plus, va fi interzis consumul de tutun și produse conexe în spațiile comune ale blocurilor de locuințe și cămine, pe balcoanele caselor (apartamente, cămine), precum și pe teritoriul adiacent stațiilor de autobuz public pe o rază de 10 metri.

Potrivit Ministerului Sănătății, Republica Moldova este unicul stat din regiunea europeană a OMS în care tendința de creștere a consumului de tutun a fost în ultimii ani, în special datorită consumului de produse noi, inclusiv țigări electronice și cu arome. Ministerul Sănătății consideră că legislația ar trebui să fie aplicabilă tuturor tipurilor de produse din tutun, astfel încât consumul să poată fi redus pentru a proteja sănătatea populației, în special a tinerilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău