Decizia Americii ce ar întoarce istoria contra Rusiei: Aceleași arme trimise de SUA URSS-ului îl pot învinge pe Putin

18 Feb. 2023, 07:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Feb. 2023, 07:52 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul lui Putin din Ucraina este unul neprovocat și sângeros, rezultând cu pierderea a zeci de mii de vieți omenești de ambele părți. Acum, Statele Unite se află în fața unei decizii istorice: un grup de congresmeni bipartizani au trimis o scrisoare președintelui Joe Biden, prin care fac presiuni pentru ca Washingtonul să trimită avioane moderne Ucrainei.

Acest fapt ar constitui o întoarcere a istoriei, după ce America a ajutat Uniunea Sovietică să învingă Germania nazistă a lui Hitler, în cel de-Al Doilea Război Mondial, trimițându-i 14.000 de avioane, 400.000 de jeep-uri și camioane, 8.000 de tractoare și 13.000 de tancuri, potrivit Politico.

Cinci membri ai Camerei Reprezentanților, din ambele partide, au susținut că avioanele moderne – pe care Kievul le-a solicitat, dar administrația de la Washington nu a fost de acord până acum – „s-ar putea dovedi decisive pentru controlul spațiului aerian ucrainean în acest an”, într-o scrisoare trimisă joi, 16 februarie 2023, către Biden.

„Furnizarea unor astfel de avioane este necesară pentru a ajuta Ucraina să-și protejeze spațiul aerian, în special în lumina noilor ofensive rusești și având în vedere creșterea așteptată a operațiunilor de luptă pe scară largă”, au scris legislatorii.

Scrisoarea a fost redactată de democratul Jared Golden, din Maine. Semnatari au fost, de asemenea, democrații Jason Crow din Colorado și Chrissy Houlahan din Pennsylvania și republicanii Tony Gonzales din Texas și Mike Gallagher din Wisconsin.
Misiunea este cel mai recent impuls dinspre Capitoliu pentru a oferi Kievului avioane de luptă de fabricație americană. De asemenea, aceasta vine în contextul în care susținătorii ajutorului pentru Ucraina din ambele partide încearcă să navigheze în cadrul unei facțiuni din noua majoritate republicană din Camera Reprezentanților care dorește să reducă asistența.

Legiuitorii susțin că avioanele de luptă – fie F-16 fabricat de Lockheed Martin, fie ceva similar – ar oferi forțelor ucrainene o capacitate mai mare decât artileria terestră furnizată de SUA și de alte națiuni.

„Avioanele F-16 sau avioane de vânătoare similare din a patra generație ar oferi Ucrainei o platformă foarte mobilă de pe care să țintească rachetele aer-aer și dronele rusești, să protejeze forțele terestre ucrainene în timp ce acestea angajează trupele rusești, precum și să angajeze avioane de vânătoare rusești pentru o superioritate aeriană contestată”, au susținut ei.

Impulsul bipartizan din partea Capitoliului vine după o decizie coordonată între SUA și Germania de a trimite tancuri de luptă principale pe linia frontului. După unele certuri, SUA au fost de acord să trimită tancuri Abrams la un moment dat, în timp ce Germania va dona tancuri Leopard, care vor intra mai devreme pe câmpul de luptă.

Dar Biden a părut să respingă trimiterea de F-16 în Ucraina luna trecută, deși președintele a declarat ulterior că va vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Avioanele F-16 fabricate în SUA s-au aflat pe lista de dorințe a Kievului în materie de armament de când a început invazia Rusiei, în urmă cu un an. Parlamentarii au mai spus că SUA ar trebui să trimită F-16 către țările est-europene care își transferă vechile avioane de luptă MiG către Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău