WINET – concluzii la final de proiect

04 Nov. 2021, 13:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Nov. 2021, 13:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

După cum spunea Henry Ford „Dacă toți se mișcă în aceeași direcție, succesul este garantat”. Acest principiu a stat la baza proiectului „WINET – Comerț și inovație în industria vinului”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul operațional pentru bazinul Mării Negre 2014-2020, care a facilitat consolidarea relațiilor între toți jucătorii industriei vitivinicole din trei țări din regiunea bazinului Mării Negre: Republica Moldova, România și Bulgaria. Proiectul a reușit să devină o platformă de comunicare regională, nu doar o simplă bază de date. Astfel, sute de reprezentanți ai industriei vinicole din Moldova, România și Bulgaria au fost cooptați într-o rețea care a permis eficientizarea dialogului nu doar între companii, dar și cu autoritățile naționale, agențiile de dezvoltare, parteneri din industriile conexe și societatea civilă.

Principalul partener de implementare al proiectului este Agenția de Investiții „Invest Moldova”, aceasta fiind susținută de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Tulcea din România și de Camera de Comerț și Industrie Stara Zagora din Bulgaria.

Pe parcursul perioadei de implementare au fost organizate o serie de evenimente printre care vizitele de  schimb de bune practici, în cadrul cărora vinificatorii au avut ocazia de a împărtăși din experiența lor, de a cunoaște tehnologiile de producere și metodele de promovare pe care le utilizează vinăriile din celelalte două țări participante la proiect. Cele 6 webinare care au implicat speakeri renumiți din domeniul vitivinicol au abordat subiecte care prezintă interes în contextul actual al industriei, iar spectatorii au avut ocazia să primească de la specialiști răspunsuri la întrebări.

Proiectul a însemnat și prima conferință transfrontalieră. Astfel, comunitatea industriei vitivinicole din cele trei țări s-a reunit în cadrul evenimentului, iar cei 18 speakeri din R. Moldova, România, Bulgaria, Franța, Marea Britanie, Italia, Elveția și Germania au abordat la eveniment, în cadrul panelurilor de discuții, prezentărilor și sesiunilor de networking cele mai relevante subiecte din domeniul vitivinicol, au făcut analiza situației actuale a sectorului, au conturat noi perspective de dezvoltare și colaborare și au împărtășit idei despre depășirea crizei provocate în contextul pandemic.

La conferința moderată de către Directorul General Adjunct al Agenției de Investiții „Invest Moldova” și liderul proiectului WINET, Elena Oleinic – Slivinschi, au fost invitați reprezentanți ai Guvernului și instituțiilor de stat din cele trei țări, precum și ai corpului diplomatic, echipele de implementare a proiectului, producătorii și alți actori din industrie, printre invitații cu renume mondial fiind Pau Roca, Directorul General al Organizației Internaționale a Viei și Vinurilor, Dr. Caroline Gilby, Master of Wine, Joe Fattorini, scriitor și prezentator al The Wine Show și mulți alții

De asemenea, în cadrul proiectului a fost  creată platforma winet.wine – instrument valoros de networking și marketing, unde producătorii din cele trei țări au ocazia să-și expună vinurile, având astfel acces la un număr mare de potențiali parteneri și cumpărători.

Mai mult, oricine este interesat de un anumit produs poate apăsa butonul „Solicită oferta” și obține informație și oferta de preț imediat. Este o punte de legătură directă între producător și potențialul partener de comerț, care permite evitarea multor pași inutili în procesul de comunicare și economisește timp și efort.

Proiectul „WINET – Comerț și inovație în industria vinului” a ridicat networking-ul clasic la un alt nivel, utlizând instrumentele digitale, pentru a crea posibilități fără precedent de dezvoltare a comerțului în industria vitivinicolă din Moldova, România și Bulgaria.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău