Zece femei antreprenoare din Moldova au primit câte 60.000 de lei pentru dezvoltarea afacerilor

28 Sept. 2022, 13:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
28 Sept. 2022, 13:03 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Zece proiecte de dezvoltare a afacerilor conduse de femei din Republica Moldova au beneficiat de un suport financiar de tip Voucher în cadrul proiectului „Sprijin femeilor producătoare locale în dezvoltarea afacerilor, pentru creșterea durabilă și reziliență în contextul pandemiei COVID-19.”

Programul de Suport de tip Voucher este la a doua ediție și a fost organizat în baza unui proces competitiv. Acesta prevede finanțarea proiectelor cu câte 60.000 de lei fiecare. Apelul de propuneri a fost deschis pentru femeile producătoare locale cu capacitate mică de producere, indiferent de forma juridică, amplasarea, activitatea, precum și experiența în afaceri. În cadrul primei ediții a Programului de Suport de tip Voucher, 13 femei au beneficiat de ajutor financiar a câte 30 mii de lei fiecare.

Finanțarea este destinată dezvoltării antreprenoriale, contribuind, în același timp, la crearea mai multor oportunități de angajare pentru alte femei, la reducerea inegalităților și la dezvoltarea unui mediu durabil.

Finanțarea obținută grație programului de suport urmează să fie utilizată de către producătoarele locale în scopul dezvoltării afacerii și creșterii vizibilității acesteia pe piața de desfacere, mai exact prin intermediul serviciilor de design, copywriting și social media, sprijin în accesarea finanțării și pregătirea dosarului pentru accesarea programelor de suport, ședințe foto de produs, crearea unei pagini web, procurarea echipamentului și utilajelor de producere, precum și subcontractarea altor servicii, cu impact direct asupra dezvoltării afacerii.

Vinurile „AlterEgo”, Foto: Daikiri studio, Life at Crunchyroll

Natalia Efros, co-fondatoarea Vinăriei „AlterEgo” și beneficiara Programului de Suport de tip Voucher susține: „Platforma creată și oferită de UN Women este mai mult decât o oportunitate de moment, este o certitudine că eforturile femeilor antreprenoare sunt validate și auzite. Sunt recunoscătoare pentru acest grant de tip Voucher, care constituie un suport important în intenția noastră de a automatiza anumite procese la cramă și mă face mai încrezătoare în intenția noastră antreprenorială. Mai mult, acesta este un semnal important pentru alte femei antreprenoare care au nevoie de o doză de încredere că pot reuși. Eu am reușit! Mulțumesc!”

Ceremonia de înmânare oficială a voucherelor de sprijin financiar femeilor producătoare. Doina Grati, fondatoare „Livada Doinei” și Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women. Foto: Daikiri studio, Life at Crunchyroll

Doina Grati, fondatoarea proiectului „Livada Doinei”, a obținut de asemenea sprijin financiar în cadrul programului. „Sunt profund recunoscătoare. În primul rând, pentru că târgurile locale ne-au ajutat să identificăm publicul țintă și să mărim numărul de vânzări. În același timp, prin intermediul acestui program de suport, avem posibilitatea să achiziționăm un aparat vacuum care ne va permite să vindem prune uscate și în perioada caldă a anului, lucru care până acum nu a fost posibil. De asemenea, acest aparat ne va ajuta să ambalăm produsele astfel încât să fie acceptate în mai multe magazine din țară.” – povestește antreprenoarea.

Ceremonia de înmânare oficială a voucherelor de sprijin financiar femeilor producătoare. Cristina Ceban, fondatoare „Mira” și Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women. Foto: Daikiri studio, Life at Crunchyroll

O altă beneficiară, Cristina Ceban, fondatoare a companiei „MIRA” și producătoare de ulei presat la rece, menționează: „Am început să presăm uleiuri la rece trei ani în urmă, atunci când vedeam perspective bune de creștere a afacerii. Între timp însă, afacerea noastră de familie a fost afectată de crizele multiple. Prin intermediul Programului de Suport de tip Voucher, am obținut un buget care ne va fi extrem de util și pe care planificăm să îl investim în promovarea produselor noastre și în crearea materialor de vizibilitate. Sper ca producătoarele din Moldova să poată beneficia cât mai des de astfel de programe.”

Ceremonia de înmânare oficială a voucherelor de sprijin financiar femeilor producătoare a avut loc în cadrul târgului producătoarelor locale, cu genericul: „Abilitarea economică a femeilor: cumpărați produse locale, naturale și durabile”. Acesta a avut loc la data de 24 și 25 septembrie 2022 și a fost destinat promovării femeilor antreprenoare, în special a micilor producătoare locale și a femeilor deținătoare de afaceri din mediul rural. Târgul a fost organizat în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, drept parte a Conferinței naționale „Promovarea egalității de gen la locul de muncă, pe piața de desfacere și în comunitate”.

Programul de Suport de tip Voucher este implementat de Sweet Mary SRL, la inițiativa UN Women cu sprijinul financiar al Suediei.

Accesați catalogul producătoarelor locale pentru a afla istoriile de succes a 50 de antreprenoare din Republica Moldova.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală