​​​​​​​ANRE a aprobat certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL„Vestmoldtransgaz”

06 Sept. 2021, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2021, 11:50 // Actual //  MD Bani

La data de 03.09.2021, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a fost finalizată procedura de certificare a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz” conform modelului „Separării proprietății”, se arată în cadrul unui comunicat de păresă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

SRL „Vesmoldtransgaz” este primul operator al sistemului de transport care a finalizat cu succes procedura de Certificare în cadrul căreia se examinează respectarea de către operatorul sistemului de transport a cerinţelor privind separarea şi independenţa acestuia, precum şi a altor cerinţe relevante impuse operatorului sistemului de transport prin lege.

Scopul de bază a certificării este asigurarea separării și independenței operatorului sistemului de transport în raport cu întreprinderile care produc sau furnizează gaze naturale, precum și independența persoanelor care controlează operatorul sistemului de transport în vederea garantării excluderii de comportamente și de practici discriminatorii în raport cu utilizatorii de sistem sau categoriile de utilizatori de sistem, evitând, în special, discriminarea în favoarea întreprinderilor înrudite.

Anterior, la 2 martie 2021, Consiliul de Administrație al ANRE a emis hotărârea de Certificare provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz”, operator care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”.

După examinarea de către Secretariatul Comunităţii Energetice pe parcursul a 4 luni a documentelor şi informaţiilor care au stat la baza emiterii certificării provizorii, conform procedurii stabilite de art. 36 din Legea nr. 108 din 27.05.2016, Secretariatul Comunităţii Energetice a prezentat Avizul său cu privire la îndeplinirea de către operatorul sistemului de transport a condiţiilor de certificare, recomandând Agenției să solicite ca SRL „Vesmoldtransgaz” să prezinte o foaie de parcurs detaliată cu etapele ulterioare, care să conducă la o operațiune comercială completă către 1 octombrie 2021.

Astfel, Agenția menționează că a ținut cont de toate recomandările SCE în procesul de elaborare și aprobare a Hotărârii cu privire la cerificarea OST al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz”. Hotărârea respectivă va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Obligația privind certificarea operatorilor sistemelor de transport a gazelor naturale este stabilită prin Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale, pentru statele membre ale Tratatului de instituire a Comunității Energetice și transpusă în Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău