Ioniță: Procuratura Generală are motive să inițieze un dosar penal împotriva angajaților ANRE pentru abuz de serviciu

20 Iul. 2021, 10:53
 // Categoria: Interviu // Autor:  Otilia Cotruța
20 Iul. 2021, 10:53 // Interviu //  Otilia Cotruța

Expertul IDIS-Viitorul, Veaceslav Ioniță, a comentat pentru portalul Lisa.md situația ce ține de creșterea prețurilor la combustibili.

V.I.: Cu binecuvântarea –  ANRE există o mizerie foarte mare.

Lisa: Mizeria este legată de noua lege sau este „libera creație pe un subiect dat”?

V.I.: Ceea ce a făcut ANRE este uciderea companiilor mici. Marile companii angro au o rețea de benzinării. Dar aceasta nu este proprietatea lor, stațiile fiind închiriate de la mici proprietari. Acum se creează acest monopol, principalii beneficiari sunt două sau trei mari companii străine. Pierdanții sunt zeci de mici proprietari de benzinării în Moldova. Există, de asemenea, un sabotaj pe piață, deoarece această metodologie este ilegală. A fost introdus conceptul de tarif cu ridicata. Nu există un astfel de concept în lege. Legea ar trebui să conțină o listă a costurilor legale, care nu a fost realizată. 46% din piață se află acum în umbră, în așa-numita „zonă gri”, dar nimeni nu vorbește despre asta.

Opinie: În Republica Moldova ia amploare piața gri de comercializare a produselor petroliere

Lisa: Ce se întâmplă la benzinării, inclusiv restricțiile privind vânzarea de combustibil nu mai mult de 10 litri de persoană – este un sabotaj, este artificial sau este totul real?

V.I.: Acest lucru nu este artificial. Am vorbit despre asta. Ceea ce a făcut ANRE este compromiterea noului guvern. Au susținut în mod artificial prețurile combustibilului înainte de alegeri. Am spus și mai devreme că acesta este sabotajul realizat de către ANRE. Acum putem spune deja că aceasta este o infracțiune economică din partea ANRE, care duce la falimentul companiilor interne mici și la o pierdere a bugetului de stat. Și după alegeri, ANRE va trebui să schimbe prețurile, iar Consiliul Concurenței va trebui să suspende această nouă metodologie. Această metodologie conduce la un monopol pe piață, la dispariția concurenței și la abuzul de poziție dominantă.

Lisa: Ce a făcut ANRE – nu s-a făcut pe baza unei noi legi adoptate în Parlament?

V.I .: Absolut nu. Mint și induc în eroare opinia publică. Noua lege nu este perfectă, dar afirmă clar că ANRE aprobă metodologia pe baza costurilor. Puneți ANRE o întrebare simplă: în baza prevederilor legale, ce rată de profitabilitate ați stabilit pentru companii? Nu spunem că ar trebui să fie de 10%, așa cum a fost înainte, dar lăsați-i să spună cât au stabilit. Nu avem un subiect de discuție, deoarece nu se știe ce rata de profitabilitate a fost stabilită de ANRE.

Lisa: ANRE este incompetent sau a fost făcut intenționat?

V.I.: Sunt înclinat spre două opțiuni.

În primul rând, au vrut cu adevărat să-și păstreze pozițiile și au amenințat vechiul Guvern, dar au calculat greșit, compromițând noul guvern.

În al doilea rând, au fost pur și simplu proști adoptând prostește această metodologie. Mai mult, ei recunosc în comunicatul lor de presă că „trebuiau săacționeze repede”.

Nu aș exclude interesul financiar de la ANRE, că ar putea accepta această metodologie ilegală în interesul unui cerc foarte restrâns de companii.

Procuratura Generală poate iniția acum un dosar penal împotriva angajaților ANRE pentru abuz de serviciu. Ei nu au făcut ceea ce prevede legea și ceea ce au făcut nu este prevăzut de lege. Astfel, există toate motivele pentru a iniția un dosar penal.

Portalul Lisa reamintește despre faptul că Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a făcut modificări în Metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

La 16 iulie, ANRE a precizat că decizia luată nu ar afecta creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, deoarece prețul la stațiile de alimentare (stațiile de alimentare) este calculat ținând cont de parametrii stabiliți anterior.

Cu toate acestea, prețurile combustibililor au crescut în Moldova trei zile consecutiv.

Realitatea Live

03 Dec. 2022, 05:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2022, 05:46 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele rus Vladimir Putin are la dispoziţie o vastă reţea de buncăre secrete, care se întinde de la Moscova până în Munţii Ural. Noi adăposturi subterane sunt în continuare construite în Rusia, relatează vineri Ukrainska Pravda şi Rbc.ua, citate de Agerpres. Nu

Această informaţie are la bază o anchetă efectuată de săptămânalul rus Sobesednik (Interlocutorul), iar unul din autori este chiar redactorul-şef al publicaţiei, Oleg Roldughin, care a acordat un interviu despre investigaţie canalului de televiziune independent Dojdi (cu sediul în Letonia).

„Încă în perioada sovietică erau construite buncăre pentru înalţii funcţionari de stat, dar construcţia lor s-a intensificat în ultimul timp. Ştim cu certitudine că există buncăre la Moscova, în Ural şi în regiunea Volgăi”, a spus Roldughin.

Puțin dispune de două sisteme de buncăre: unele înregistrate şi altele neînregistrate, a spus el.

Sistemul de buncăre ţine de competenţa Direcţiei generale pentru programe speciale, un organism de securitate oficial distinct, subordonat direct preşedintelui rus. Şeful acestei direcţii este Aleksandr Lineţ, fost şef al unui departament în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru Districtul militar Sud. În 2020, Putin i-a dăruit acestuia un apartament de 176,7 m.p. în imobilul în care se află Direcţia pentru administrarea patrimoniului preşedinţiei ruse din centrul Moscovei.

În cursul anchetei, Roldughin şi echipa sa de jurnalişti au descoperit că aceiaşi muncitori angajaţi pentru construirea buncărelor oficiale şi a tunelurilor pe sub palatul lui Putin de la Ghelendjik (ţinutul Krasnodar) construiesc de asemenea adăposturi private pentru preşedinte.

Numărul buncărelor private este net superior celor care pot fi identificate prin contracte oficiale sau alte documente.
Potrivit jurnalistului, un grup de muncitori a descoperit că tunelurile din Moscova coboară până la 200 de metri sub pământ. Ei au găsit din întâmplare aceste tuneluri. La scurt timp, aceştia au fost condamnaţi la diferite sancţiuni administrative, unii dintre ei fiind pasibili de pedeapsa cu închisoarea şi trebuind să părăsească Rusia.

Roldughin a adăugat că renovarea buncărelor a început după ce Putin a devenit preşedinte. De exemplu, ascensoarele buncărelor din Moscova au fost modernizate, valoarea lucrărilor ridicându-se la aproximativ 55 milioane de ruble (circa 902.000 dolari) pentru trei ascensoare.
„Amploarea proiectului permite să se tragă concluzii asupra profunzimii buncărelor şi ce tipuri de ascensoare şi puţuri sunt instalate sub Moscova. Agenţia care se ocupă de construirea puţurilor pentru lansatoare de rachete este responsabilă de această modernizare. Numeroase buncăre sunt legate unele de altele prin tuneluri lungi de mai multe zeci de kilometri”, susţine Roldughin, care explică unde se află buncărele lui Putin.

Mai întâi există tuneluri ascunse sub centrul Moscovei. Potrivit jurnaliştilor, celebrul sistem Metro-2 (denumire neoficială pentru buncărele clasificate anterior) leagă clădirile guvernamentale din Moscova (în principal Kremlinul) de buncărele capitalei, precum şi de oraşele Balaşiha, Cehov şi Kaluga.

Jurnaliştii de la Sobesednik au descoperit una din intrările secrete ale unui tunel în apropiere de bulevardul Miciurinski din Moscova.

Jurnaliştii au relatat că există zeci de instalaţii de acest tip în capitala Federaţiei Ruse în diferite locuri: Aleea Lucinikov ( nu departe de Piaţa Lubianka, adresa sediului şi a închisorii FSB), Aleea Krestovozdvijenski (în apropierea Ministerului Apărării) şi Taganka (lângă buncărul lui Stalin). Multe dintre ele sunt concentrate de asemenea în jurul fostului teren viran numit Ramenki-43, unde ar exista un întreg oraş subteran, legat de Kremlin prin tuneluri.

În plus, există adăposturi subterane sub palatul lui Putin din oraşul Ghelendjik, pe ţărmul Mării Negre.

Jurnaliştii cred că există un alt buncăr sub muntele Iamantau, într-un oraş bine ascuns în Ural într-un oraş numit Mejgorie, situat la sud de Ekaterinburg, undeva între Magnitogorsk şi Ufa.

„Formaţiunea teritorială administrativă închisă” (oraşe secrete, cunoscute sub numele de ZATO, în limba rusă), Mejgorie a apărut combinând două orăşele militare, Beloreţk-15 şi Beloreţk-16, situate la 20 km unul de altul. În general, se presupune că circa 15.000 de persoane locuiesc acolo. Nici măcar localnicii din regiune nu pot intra în oraş decât cu permise speciale.

Jurnaliştii subliniază că anumite lucrări la muntele Iamantau s-au intensificat în ultimul timp. S-au cheltuit mulţi bani. Avioanele ruseşti au impus o zonă de excludere aeriană deasupra muntelui şi este dificil să pătrunzi acolo pe jos, afirmă jurnaliştii de la Sobesednik.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău