Ioniță: Procuratura Generală are motive să inițieze un dosar penal împotriva angajaților ANRE pentru abuz de serviciu

20 Iul. 2021, 10:53
 // Categoria: Interviu // Autor:  Otilia Cotruța
20 Iul. 2021, 10:53 // Interviu //  Otilia Cotruța

Expertul IDIS-Viitorul, Veaceslav Ioniță, a comentat pentru portalul Lisa.md situația ce ține de creșterea prețurilor la combustibili.

V.I.: Cu binecuvântarea –  ANRE există o mizerie foarte mare.

Lisa: Mizeria este legată de noua lege sau este „libera creație pe un subiect dat”?

V.I.: Ceea ce a făcut ANRE este uciderea companiilor mici. Marile companii angro au o rețea de benzinării. Dar aceasta nu este proprietatea lor, stațiile fiind închiriate de la mici proprietari. Acum se creează acest monopol, principalii beneficiari sunt două sau trei mari companii străine. Pierdanții sunt zeci de mici proprietari de benzinării în Moldova. Există, de asemenea, un sabotaj pe piață, deoarece această metodologie este ilegală. A fost introdus conceptul de tarif cu ridicata. Nu există un astfel de concept în lege. Legea ar trebui să conțină o listă a costurilor legale, care nu a fost realizată. 46% din piață se află acum în umbră, în așa-numita „zonă gri”, dar nimeni nu vorbește despre asta.

Opinie: În Republica Moldova ia amploare piața gri de comercializare a produselor petroliere

Lisa: Ce se întâmplă la benzinării, inclusiv restricțiile privind vânzarea de combustibil nu mai mult de 10 litri de persoană – este un sabotaj, este artificial sau este totul real?

V.I.: Acest lucru nu este artificial. Am vorbit despre asta. Ceea ce a făcut ANRE este compromiterea noului guvern. Au susținut în mod artificial prețurile combustibilului înainte de alegeri. Am spus și mai devreme că acesta este sabotajul realizat de către ANRE. Acum putem spune deja că aceasta este o infracțiune economică din partea ANRE, care duce la falimentul companiilor interne mici și la o pierdere a bugetului de stat. Și după alegeri, ANRE va trebui să schimbe prețurile, iar Consiliul Concurenței va trebui să suspende această nouă metodologie. Această metodologie conduce la un monopol pe piață, la dispariția concurenței și la abuzul de poziție dominantă.

Lisa: Ce a făcut ANRE – nu s-a făcut pe baza unei noi legi adoptate în Parlament?

V.I .: Absolut nu. Mint și induc în eroare opinia publică. Noua lege nu este perfectă, dar afirmă clar că ANRE aprobă metodologia pe baza costurilor. Puneți ANRE o întrebare simplă: în baza prevederilor legale, ce rată de profitabilitate ați stabilit pentru companii? Nu spunem că ar trebui să fie de 10%, așa cum a fost înainte, dar lăsați-i să spună cât au stabilit. Nu avem un subiect de discuție, deoarece nu se știe ce rata de profitabilitate a fost stabilită de ANRE.

Lisa: ANRE este incompetent sau a fost făcut intenționat?

V.I.: Sunt înclinat spre două opțiuni.

În primul rând, au vrut cu adevărat să-și păstreze pozițiile și au amenințat vechiul Guvern, dar au calculat greșit, compromițând noul guvern.

În al doilea rând, au fost pur și simplu proști adoptând prostește această metodologie. Mai mult, ei recunosc în comunicatul lor de presă că „trebuiau săacționeze repede”.

Nu aș exclude interesul financiar de la ANRE, că ar putea accepta această metodologie ilegală în interesul unui cerc foarte restrâns de companii.

Procuratura Generală poate iniția acum un dosar penal împotriva angajaților ANRE pentru abuz de serviciu. Ei nu au făcut ceea ce prevede legea și ceea ce au făcut nu este prevăzut de lege. Astfel, există toate motivele pentru a iniția un dosar penal.

Portalul Lisa reamintește despre faptul că Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a făcut modificări în Metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

La 16 iulie, ANRE a precizat că decizia luată nu ar afecta creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, deoarece prețul la stațiile de alimentare (stațiile de alimentare) este calculat ținând cont de parametrii stabiliți anterior.

Cu toate acestea, prețurile combustibililor au crescut în Moldova trei zile consecutiv.

Realitatea Live

23 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Rețeau de socializare Intagram este foarte populară, în special printre tineri. La sigur urmărești și vedete, care vorbesc o altă limbă decât cele pe care le cunoști tu. În acest sens, Instagram introduce o nouă schimbare care te va ajuta să înțelegi mai ușor mesajul transmis de persoanele pe care le urmărești.

La sigur, te ciocnești cu siatuații când storiesurile nu sunt în engleză sau într-una din limbile de circulație internațională. Din această cauză nu înțelegi mesajul unui artist sau al unei persoane importante de interes pentru tine. Până aum, ceea ce trebuia să faciera să ieș din aplicație și să încerci să traduci ”ce a vrut să spună autorul”.

Acum, acest lucru nu mai este necesar. Instagram a introdus o nouă funcție care va traduce orice text străin și pe care îl vei putea vedea în Stories. Această nouă caracteristică este lansată la nivel global, astfel că toți acești peste 1 miliard de abonați se pot bucura de noua funcție.

Când aplicația detectează că vizualizezi o poveste într-o altă limbă, îți va afișa mesajul ”Vedeți traducerea”, în partea din stânga sus a aplicației. Tot ceea ce va trebui să faci este să atingi bannerul respectiv pentru a vedea textul în limba maternă.

Funcția poate traduce textul în peste 90 de limbi deși, momentan, aceasta nu poate funcționa la fel și cu audio. Inevitabil, asta înseamnă că sunt șanse să existe povești pe care să nu le înțelegi, atunci când cel pe care îl urmărești transmite un mesaj pe cale verbală.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală