Ioniță: Procuratura Generală are motive să inițieze un dosar penal împotriva angajaților ANRE pentru abuz de serviciu

20 Iul. 2021, 10:53
 // Categoria: Interviu // Autor:  Otilia Cotruța
20 Iul. 2021, 10:53 // Interviu //  Otilia Cotruța

Expertul IDIS-Viitorul, Veaceslav Ioniță, a comentat pentru portalul Lisa.md situația ce ține de creșterea prețurilor la combustibili.

V.I.: Cu binecuvântarea –  ANRE există o mizerie foarte mare.

Lisa: Mizeria este legată de noua lege sau este „libera creație pe un subiect dat”?

V.I.: Ceea ce a făcut ANRE este uciderea companiilor mici. Marile companii angro au o rețea de benzinării. Dar aceasta nu este proprietatea lor, stațiile fiind închiriate de la mici proprietari. Acum se creează acest monopol, principalii beneficiari sunt două sau trei mari companii străine. Pierdanții sunt zeci de mici proprietari de benzinării în Moldova. Există, de asemenea, un sabotaj pe piață, deoarece această metodologie este ilegală. A fost introdus conceptul de tarif cu ridicata. Nu există un astfel de concept în lege. Legea ar trebui să conțină o listă a costurilor legale, care nu a fost realizată. 46% din piață se află acum în umbră, în așa-numita „zonă gri”, dar nimeni nu vorbește despre asta.

Opinie: În Republica Moldova ia amploare piața gri de comercializare a produselor petroliere

Lisa: Ce se întâmplă la benzinării, inclusiv restricțiile privind vânzarea de combustibil nu mai mult de 10 litri de persoană – este un sabotaj, este artificial sau este totul real?

V.I.: Acest lucru nu este artificial. Am vorbit despre asta. Ceea ce a făcut ANRE este compromiterea noului guvern. Au susținut în mod artificial prețurile combustibilului înainte de alegeri. Am spus și mai devreme că acesta este sabotajul realizat de către ANRE. Acum putem spune deja că aceasta este o infracțiune economică din partea ANRE, care duce la falimentul companiilor interne mici și la o pierdere a bugetului de stat. Și după alegeri, ANRE va trebui să schimbe prețurile, iar Consiliul Concurenței va trebui să suspende această nouă metodologie. Această metodologie conduce la un monopol pe piață, la dispariția concurenței și la abuzul de poziție dominantă.

Lisa: Ce a făcut ANRE – nu s-a făcut pe baza unei noi legi adoptate în Parlament?

V.I .: Absolut nu. Mint și induc în eroare opinia publică. Noua lege nu este perfectă, dar afirmă clar că ANRE aprobă metodologia pe baza costurilor. Puneți ANRE o întrebare simplă: în baza prevederilor legale, ce rată de profitabilitate ați stabilit pentru companii? Nu spunem că ar trebui să fie de 10%, așa cum a fost înainte, dar lăsați-i să spună cât au stabilit. Nu avem un subiect de discuție, deoarece nu se știe ce rata de profitabilitate a fost stabilită de ANRE.

Lisa: ANRE este incompetent sau a fost făcut intenționat?

V.I.: Sunt înclinat spre două opțiuni.

În primul rând, au vrut cu adevărat să-și păstreze pozițiile și au amenințat vechiul Guvern, dar au calculat greșit, compromițând noul guvern.

În al doilea rând, au fost pur și simplu proști adoptând prostește această metodologie. Mai mult, ei recunosc în comunicatul lor de presă că „trebuiau săacționeze repede”.

Nu aș exclude interesul financiar de la ANRE, că ar putea accepta această metodologie ilegală în interesul unui cerc foarte restrâns de companii.

Procuratura Generală poate iniția acum un dosar penal împotriva angajaților ANRE pentru abuz de serviciu. Ei nu au făcut ceea ce prevede legea și ceea ce au făcut nu este prevăzut de lege. Astfel, există toate motivele pentru a iniția un dosar penal.

Portalul Lisa reamintește despre faptul că Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a făcut modificări în Metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

La 16 iulie, ANRE a precizat că decizia luată nu ar afecta creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, deoarece prețul la stațiile de alimentare (stațiile de alimentare) este calculat ținând cont de parametrii stabiliți anterior.

Cu toate acestea, prețurile combustibililor au crescut în Moldova trei zile consecutiv.

Realitatea Live

19 Mai 2022, 11:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 11:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare. Astfel, compania întâmpină dificultăți la plata salariilor angajaților și a furnizorilor, scrie DPA.

„Confiscarea de către autorităţile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcţionarea biroului nostru din Rusia, inclusiv angajarea şi plata angajaţilor cu sediul în Rusia, plata furnizorilor şi a vânzătorilor şi îndeplinirea altor obligaţii financiare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că serviciile gratuite, inclusiv căutarea şi YouTube, vor funcţiona în regim normal, în pofida anunţului privind falimentul.

Potrivit sursei citate, filiala rusă este sub presiune de luni de zile pentru că nu şterge conţinuturi pe care autorităţile ruse le consideră ilegale şi pentru că a restricţionat accesul unor mijloace de comunicare ruseşti pe YouTube, însă Kremlinul a oprit până acum doar accesul la serviciile companiei.

Este pentru prima dată când gigantul căutărilor a recunoscut că i-a fost confiscat întregul cont bancar.

Baza de date a Serviciului Federal al Executorilor Judecătoreşti din Rusia menţionează două popriri de la mijlocul lunii martie, fără precizarea sumelor, precum şi alte amenzi şi taxe de executare. Serviciul a confirmat că a confiscat toate activele şi proprietăţile Google.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Google și-a mutat mai mulți angajați în afara Rusiei.

Potrivit unei note postate miercuri pe registrul oficial rus, filiala rusă plănuia să declare faliment şi din 22 martie a prezis o „incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile monetare”, inclusiv indemnizaţii de concediere, remuneraţiile pentru actualii şi foştii angajaţi şi plăţile obligatorii la timp.

Gigantul american de căutare, care a întrerupt vânzările de anunţuri şi majoritatea celorlalte operaţiuni comerciale în Rusia, a declarat că serviciile sale gratuite, inclusiv Gmail, Maps, Android şi Play, vor rămâne disponibile pentru utilizatorii ruşi.

Guvernul rus a anunţat mai înainte că nu intenţionează să blocheze YouTube, în ciuda ameninţărilor şi amenzilor repetate, spunând că o astfel de măsură îi va face probabil pe utilizatorii ruşi să sufere şi de aceea nu ar trebui luată.

În 2021, veniturile filialei ruse au fost de 134,3 miliarde de ruble, arată baza de date Spark a agenţiei de presă Interfax privind companiile ruseşti. Google a declarat în aprilie că Rusia a reprezentat 1% din veniturile sale anul trecut, sau aproximativ 2,6 miliarde de dolari.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău