Ioniță: Procuratura Generală are motive să inițieze un dosar penal împotriva angajaților ANRE pentru abuz de serviciu

20 Iul. 2021, 10:53
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 10:53 // Interviu //  MD Bani

Expertul IDIS-Viitorul, Veaceslav Ioniță, a comentat pentru portalul Lisa.md situația ce ține de creșterea prețurilor la combustibili.

V.I.: Cu binecuvântarea –  ANRE există o mizerie foarte mare.

Lisa: Mizeria este legată de noua lege sau este „libera creație pe un subiect dat”?

V.I.: Ceea ce a făcut ANRE este uciderea companiilor mici. Marile companii angro au o rețea de benzinării. Dar aceasta nu este proprietatea lor, stațiile fiind închiriate de la mici proprietari. Acum se creează acest monopol, principalii beneficiari sunt două sau trei mari companii străine. Pierdanții sunt zeci de mici proprietari de benzinării în Moldova. Există, de asemenea, un sabotaj pe piață, deoarece această metodologie este ilegală. A fost introdus conceptul de tarif cu ridicata. Nu există un astfel de concept în lege. Legea ar trebui să conțină o listă a costurilor legale, care nu a fost realizată. 46% din piață se află acum în umbră, în așa-numita „zonă gri”, dar nimeni nu vorbește despre asta.

Opinie: În Republica Moldova ia amploare piața gri de comercializare a produselor petroliere

Lisa: Ce se întâmplă la benzinării, inclusiv restricțiile privind vânzarea de combustibil nu mai mult de 10 litri de persoană – este un sabotaj, este artificial sau este totul real?

V.I.: Acest lucru nu este artificial. Am vorbit despre asta. Ceea ce a făcut ANRE este compromiterea noului guvern. Au susținut în mod artificial prețurile combustibilului înainte de alegeri. Am spus și mai devreme că acesta este sabotajul realizat de către ANRE. Acum putem spune deja că aceasta este o infracțiune economică din partea ANRE, care duce la falimentul companiilor interne mici și la o pierdere a bugetului de stat. Și după alegeri, ANRE va trebui să schimbe prețurile, iar Consiliul Concurenței va trebui să suspende această nouă metodologie. Această metodologie conduce la un monopol pe piață, la dispariția concurenței și la abuzul de poziție dominantă.

Lisa: Ce a făcut ANRE – nu s-a făcut pe baza unei noi legi adoptate în Parlament?

V.I .: Absolut nu. Mint și induc în eroare opinia publică. Noua lege nu este perfectă, dar afirmă clar că ANRE aprobă metodologia pe baza costurilor. Puneți ANRE o întrebare simplă: în baza prevederilor legale, ce rată de profitabilitate ați stabilit pentru companii? Nu spunem că ar trebui să fie de 10%, așa cum a fost înainte, dar lăsați-i să spună cât au stabilit. Nu avem un subiect de discuție, deoarece nu se știe ce rata de profitabilitate a fost stabilită de ANRE.

Lisa: ANRE este incompetent sau a fost făcut intenționat?

V.I.: Sunt înclinat spre două opțiuni.

În primul rând, au vrut cu adevărat să-și păstreze pozițiile și au amenințat vechiul Guvern, dar au calculat greșit, compromițând noul guvern.

În al doilea rând, au fost pur și simplu proști adoptând prostește această metodologie. Mai mult, ei recunosc în comunicatul lor de presă că „trebuiau săacționeze repede”.

Nu aș exclude interesul financiar de la ANRE, că ar putea accepta această metodologie ilegală în interesul unui cerc foarte restrâns de companii.

Procuratura Generală poate iniția acum un dosar penal împotriva angajaților ANRE pentru abuz de serviciu. Ei nu au făcut ceea ce prevede legea și ceea ce au făcut nu este prevăzut de lege. Astfel, există toate motivele pentru a iniția un dosar penal.

Portalul Lisa reamintește despre faptul că Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a făcut modificări în Metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

La 16 iulie, ANRE a precizat că decizia luată nu ar afecta creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, deoarece prețul la stațiile de alimentare (stațiile de alimentare) este calculat ținând cont de parametrii stabiliți anterior.

Cu toate acestea, prețurile combustibililor au crescut în Moldova trei zile consecutiv.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău