10 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să îți cumperi o mașină electrică. Nouă, sau la mâna a doua

09 Sept. 2022, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Sept. 2022, 08:40 // Actual //  bani.md

Achiziția unei mașini electrice este, din anumite puncte de vedere, diferită de cea a unui vehicul normal. Dacă îți dorești să faci acest pas, acum este momentul potrivit.
În primul rând, prețul combustibilului a crescut considerabil. Un alt motiv este că acum există varietate, aproape fiecare producător mare de mașini având și un model electric.
Pe de altă parte, ar trebui să iei în calcul o serie de factori înainte de a cumpăra o mașină electrică, potrivit hotcars.com.

1. Tipul mașinii electrice

Există mai multe tipuri de mașini electrice și ar trebui să te documentezi în privința fiecăreia înainte de a face o alegere. Primul tip este cel al vehiculelor electrice cu baterie, care sunt alimentate exclusiv cu energie electrică. Există și vehicule electrice hibride plug-in, care combină electricitatea și motorul tradițional cu ardere internă. Odată ce ai ales tipul de transmisie electrică dorită, următorul pas este să alegi modelul care se potrivește nevoilor tale.

2. Nouă sau la mâna a doua?

Când cumperi o mașină electrică, cea mai bună variantă este să optezi pentru una nouă dacă îți permiți. În acest fel te vei asigura că totul este în stare perfectă, în special acumulatorul. Dacă totuși nu îți permiți, există, desigur, mașini electrice bune și la mâna a doua, dar este ideal ca un profesionist să o verifice înainte ca să se asigure că toate sistemele funcționează corect și că bateria este bună.

3. Cu banii jos sau în leasing?

Principalul avantaj în a cumpăra o mașină electrică este că poți profita de o serie de beneficii fiscale și stimulente de la guvern. Pe de altă parte, să o cumperi în leasing este de asemenea o variantă bună deoarece piața mașinilor electrice avansează rapid și apar noi tehnologii. În plus, în acest caz nici nu trebuie să îți faci probleme la fel de mari privind degradarea bateriei.

4. De câtă autonomie ai nevoie?

Autonomia reprezintă o grijă majoră când vine vorba de mașinile electrice. Niciun șofer nu își dorește să rămână pe marginea drumului, departe de o stație de încărcare. Din fericire, autonomia mașinilor electrice s-a îmbunătățit semnificativ, astfel că bateriile au suficientă putere încât să îți faci treburile zilnice fără probleme.

5. Opțiunile privind încărcarea acasă

Cel mai simplu și eficient mod este să ai un sistem de încărcare acasă, însă nu toate sunt la fel. În funcție de tipul încărcătorului și de capacitate, încărcarea completă a mașinii poate dura de la câteva ore la câteva zile.

6. Opțiunile privind stațiile de încărcare publice

Este important să te asiguri că ai o stație publică de încărcare fiabilă în apropiere deoarece acestea oferă de obicei viteze de încărcare mult mai rapide decât sistemele de acasă.

7. Credite și stimulente fiscale

Guvernele oferă stimulente financiare menite să atragă potențialii cumpărători ce își doresc o mașină electrică. Trebuie să te interesezi ce beneficii poți avea concret deoarece există mai multe tipuri și diferă de la o țară la alta: reducere la achiziție, credit fiscal, reducere anuală a impozitului mașinii sau reducere unică a impozitului vehiculului.

8. Costul asigurării

Dacă îți cumperi o mașină electrică, asigurarea va costa mai mult decât în cazul unei mașini normale. Potrivit unui raport al Wall Street Journal, costul mediu lunar al asigurării pentru un vehicul complet electric este de 317 dolari, comparativ cu 193 de dolari pentru o mașină pe benzină. Diferența există deoarece costă mai mult repararea unei mașini electrice, în special dacă acumulatorul a fost afectat.

9. Întreținerea

Mulți oameni cred, în mod eronat, că întreținerea unei mașini electrice nu este importantă din moment ce nu are motor. Mașinile electrice au nevoie de întreținere, însă este cu siguranță mai ieftină și necesită mai puțin timp. Trebuie să fii atent în mod special la acumulator, anvelope și sistemele de frânare. De asemenea, trebuie să te asigură că nu ratezi actualizările.

10. Garanția

Acumulatorul este cea mai importantă și mai scumpă componentă dintr-un vehicul electric. După ani de încărcare și descărcare, bateria va începe cu siguranță să-și piardă sănătatea și se poate deteriora definitiv. Aici intervine o garanție. Producătorii de mașini electrice oferă garanții pentru a-și proteja cumpărătorii de costul imens al înlocuirii bateriei. Majoritatea producătorilor oferă 8 – 10 ani garanție sau până la 160.000 de kilometri.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 20:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 20:45 // Actual //  Ursu Victor

Victor Parlicov, ministrul Energiei a anunțat că merge luni la Gazprom să-l întrebe pe Miller dacă gigantul rus își va onora contractul indiferent de situația tranzitului de gaz prin Ucraina.

„Este cel mai important detaliu pe care urmează să-l discutăm cei de la Gazprom, dacă își va onora obligațiile contractuale(…) Data de de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece mai există posibilitatea rezervărilor lunare de metan, după cele trimestriale au eșuat“, a punctat Parlicov.

Potrivit ministrului, invitația a venit de la Gazprom, în care este scris că vor să discutăm și datoria malului drept de 709 milioane de dolari.

„Noi suntem pregătiți și de scenariul în care gazul rusesc nu va mai veni de la Gazprom, însă cei din regiunea stângă vor trebui să facă plățile în avans”, a punctat Parlicov.

Dacă se materializează acest scenariu, potrivit ministrului, va trebui să ne asumă responsabilitatea pentru regiunea transnistreană, iar UE și SUA vor salva regiunea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău