12 reținuți: PVP (соль), marijuana, Ecstasy, MDMA, amphetamină, cocaină, timbre LSD, etnobotanice de 6.000.000 lei

06 Iul. 2021, 16:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 16:53 // Actual //  MD Bani

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni legate de droguri a INI, în comun cu ofițerii de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Ciocana mun. Chișinău și procurorii oficiului Ciocana, au destructurat activitatea ilicită a unui grup criminal, specializat în comercializarea drogurilor de diferit tip, prin intermediul magazinelor online.

În cadrul operațiunii au fost efectuate 29 de percheziții, fiind reținute 12 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, cu rol de curier, operator, organizator și lider al grupării criminale.

Gruparea a fost documentată pe parcursul a trei luni, perioadă în care oamenii legii au stabilit că, membrii acesteia aveau reguli bine determinate de comunicare, subordonare și disciplină.

Liderii au creat o schemă prin care gestionau o rețea de comercializare a drogurilor prin intermediul aplicației Telegram, utilizatorii acestei aplicații primind mesaje-oferte despre posibilitatea achiziționării drogurilor.

Zilnic, membrii grupului obțineau venituri de peste 20 000 de lei din realizarea drogurilor.

De asemenea, organizatorii și administratorii acestei rețele racolau persoane în calitate de „curieri” pentru plasarea drogurilor în ascunzișuri.

Drogurile erau ascunse în locuri mai puțin aglomerate, iar coordonatele și fotografiile cu plasarea acestora erau transmise prin aplicația Telegram „operatorului” care deservea interesele grupului.

Ca urmare a intervenției poliției, au fost reținute 12 persoane cu vârsta de 18 – 35 ani, domiciliați temporar pe teritoriul municipiului Chișinău, iar în cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliul membrilor grupării criminale polițiștii au ridicat peste 15 kg de droguri de diferit tip, printre care: PVP (соль), marijuana hidroponică, pastille Ecstasy, MDMA, Hașiș, amphetamină, cocaină, timbre LSD, etnobotanice.

La fel, au fost depistate și ridicate telefoane mobile, calculatoare și altă tehnică de calcul, carduri bancare emise pe persoane terțe, peste 50 000 de pachețele de tip Zip-lock care urmau să fie utilizate pentru ambalarea drogurilor, cântare electronice la scara mică. Valoarea drogurilor sechestrate constituie aproximativ 6 milioane de lei.

Totodată, în cadrul acțiunilor de urmărire penală au fost ridicate mai multe pliculețe cu droguri care erau amplasate în ascunzișuri special amenajate pe teritoriul mun. Chișinău destinate consumatorilor de droguri și care urmau să fie comercializate.

Actualmente, au fost pornite 7 cauze penale, iar suspecții au fost reținuți pentru 72 ore. Potrivit legii penale, persoanele vinovate de ”Circulația ilegală a drogurilor etnobotanicelor, sau analogilor acestora în scop de înstrăinare” riscă până la 15 ani privațiune de libertate.

În continuare sunt întreprinse acțiuni în vederea stabilirii și altor persoane care au participat la comiterea infracțiunii, precum și aderența acestora la infracțiuni anterior comise.

 

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO